Verkoop fairtrade-producten afgelopen jaar met 15 procent gestegen

De verkoop van gecertificeerde fairtrade-producten is het voorbije jaar met 15 procent gestegen. Dat blijkt uit cijfers van de Fairtrade Labelling Organizations International (FLO). Onder meer de verkoop van fairtrade-kruiden kende een toename. In totaal werden volgens de organisatie het voorbije jaar voor 3,4 miljard euro aan fairtrade-producten verkocht.

"Het voorbije jaar ging van start onder de zwaarste economische recessie in zeventig jaar en gevreesd werd dan ook dat de omzet van fairtrade-producten daarvan de negatieve weerslag zou kunnen onvervinden", aldus Rob Cameron, chief executive van de Fairtrade Labelling Organizations International, tegenover FoodNavigator.com. "Het is echter integendeel gebleken dat de consumenten zich wereldwijd achter de fairtrade-trend hebben geschaard en er zich toe verbonden blijken te hebben om producenten een eerlijk deel van de inkomsten te gunnen. In alle landen werd een grotere verkoop van fairtrade-producten opgemerkt. Hoewel de consument door de moeilijke economische omstandigheden prijsbewuster is geworden, heeft de recessie de interesse van de consument voor ethisch geproduceerde producten niet kunnen doen afnemen."

Opgemerkt wordt dat de verkoop van fairtrade het voorbije jaar een exponentiële groei heeft gekend in Oost-Europa en Zuid-Afrika. In het algemeen werd volgens de organisatie een opmerkelijke toename opgetekend op het zuidelijke halfrond, maar ook in de gevestigde markten werd nog altijd een gezonde groei gemeld. In Groot-Brittannië werd een stijging met 14 procent opgetekend, terwijl in de Verenigde Staten een toename met 7 procent werd opgetekend. Groot-Brittannië en de Verenigde Staten zijn de grootste fairtrade-markten van de wereld. De organisatie schat dat op dit ogenblik al 1,2 miljoen telers binnen het fairtrade-initiatief actief zijn. Dat biedt hen de mogelijkheid op een hoger inkomen dan het marktgemiddelde en toegang tot fondsen voor ontwikkelingsprojecten.

01-06-10

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.