
Abonneren
Vacatures
Top 5 - gisteren
- Libelle Legt Uit: wat is duurzamer, een biologische komkommer in plastic of een niet-biologische komkommer zonder?
- Gerrit-Jan Roza 45 jaar
- NOS-weerpresentator Gerrit Hiemstra geeft 13 april praktische avondklas over weer en klimaat
- Bio-tulpenboeket compleet met bollen betekent aftrap versseizoen
- Overstromingskans is binnen 30 jaar op veel plekken vertienvoudigd
Top 5 - afgelopen week
Top 5 - afgelopen maand
Verkoop fairtrade-producten afgelopen jaar met 15 procent gestegen
"Het voorbije jaar ging van start onder de zwaarste economische recessie in zeventig jaar en gevreesd werd dan ook dat de omzet van fairtrade-producten daarvan de negatieve weerslag zou kunnen onvervinden", aldus Rob Cameron, chief executive van de Fairtrade Labelling Organizations International, tegenover FoodNavigator.com. "Het is echter integendeel gebleken dat de consumenten zich wereldwijd achter de fairtrade-trend hebben geschaard en er zich toe verbonden blijken te hebben om producenten een eerlijk deel van de inkomsten te gunnen. In alle landen werd een grotere verkoop van fairtrade-producten opgemerkt. Hoewel de consument door de moeilijke economische omstandigheden prijsbewuster is geworden, heeft de recessie de interesse van de consument voor ethisch geproduceerde producten niet kunnen doen afnemen."
Opgemerkt wordt dat de verkoop van fairtrade het voorbije jaar een exponentiële groei heeft gekend in Oost-Europa en Zuid-Afrika. In het algemeen werd volgens de organisatie een opmerkelijke toename opgetekend op het zuidelijke halfrond, maar ook in de gevestigde markten werd nog altijd een gezonde groei gemeld. In Groot-Brittannië werd een stijging met 14 procent opgetekend, terwijl in de Verenigde Staten een toename met 7 procent werd opgetekend. Groot-Brittannië en de Verenigde Staten zijn de grootste fairtrade-markten van de wereld. De organisatie schat dat op dit ogenblik al 1,2 miljoen telers binnen het fairtrade-initiatief actief zijn. Dat biedt hen de mogelijkheid op een hoger inkomen dan het marktgemiddelde en toegang tot fondsen voor ontwikkelingsprojecten.
01-06-10
Publicatiedatum:
Auteur:
Lenneke Pors-Schot
©
BioJournaal.nl
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-03-27 Nieuw: Spelt Amandelstaafjes en Haverkoekjes Hazelnoot Cacao
- 2023-03-16 "We hebben hier de voorbije weken al veel talenten zien ontluiken"
- 2023-03-14 Nieuwe lijn met biologische bakkerijproducten van Nederlandse bodem: Driekant Vitale Voeding
- 2023-03-09 "Onze ambitie is om ieder jaar minder afval te produceren"
- 2023-03-07 Ontstaat in Rhijnauwen hét brood van de toekomst?
- 2023-02-06 PLUS start met verkoop brood van gisteren
- 2023-01-27 Carl Siegert grijpt naast EZK Energy award
- 2023-01-24 Uniek korte-keten-concept van graan tot brood gepresenteerd
- 2023-01-11 Bakker Bolhuis bakt geen bio-roggebrood meer vanwege hoge energieprijzen
- 2022-12-23 Terugblik biologische granenmarkt 2022
- 2022-12-22 "Die 15 verschillende 'handjes aan het deeg' maken deze speculaas echt uniek"
- 2022-11-09 "Bevlogen politici zoals Hawre Rahimi zijn in Den Haag nog dun gezaaid"
- 2022-11-02 "Rogge levert niet veel op, maar is wel een mooi gewas voor de grond"
- 2022-10-31 Vernieuwd uniform bio-broodassortiment van Van der Westen organic family bakery
- 2022-10-24 "Wat ze ons nu voorschotelen, is gewoon niet toereikend"
- 2022-10-20 "Had ik dan niet zo energiezuinig moeten zijn?"
- 2022-10-07 PLUS breidt broodassortiment uit met dagverse biologische broden
- 2022-10-05 "De markt voor biologische granen is nog aan het groeien"
- 2022-09-27 Supermarkten schimmig over vers afgebakken broodjes
- 2022-09-21 Nieuw bij BD-Totaal: Grainfields bakmixen