Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Databank bevat al gegevens van 110 biologische melkveebedrijven

Jaarlijks worden de Identificatie & Registratiegegevens (I&R) en Melkproductieregistratiegegevens (MPR) van biologische melkveebedrijven verzameld in een databank. Deze bevat inmiddels de gegevens van 110 biologische melkveebedrijven vanaf 2003.

In februari 2010 zijn de I&R- en MPR-gegevens van 2009 in de databank geladen en toegevoegd aan de reeds bestaande gegevens. Inmiddels zijn de gegevens van ongeveer een derde van alle biologische koeien in Nederland bekend, met dank aan de veehouders die toestemming gegeven hebben deze gegevens voor onderzoek te mogen gebruiken. Aan het eind van de stalperiode zijn op 45 bedrijven de koeien gescoord en zijn de gegevens van de afgelopen jaren van het bedrijf met de veehouder bespoken. Daarvoor zijn de belangrijkste kengetallen per bedrijf weergegeven als procentuele afwijking ten opzichte van de groep van biologische bedrijven. In figuren zijn per UBN o.a. weergegeven percentage doodgeboren kalveren, leeftijd bij afkalven, levensproductie en leeftijd bij afvoer van de koeien, het medicijngebruik, de dierenartskosten per kg melk, tussenkalftijd (TKT), afwijkende gehalten in de melk en is in een oogopslag te zien hoe het eigen bedrijf het doet ten opzichte van de groep.

In een bijeenkomst met de netwerkgroep strategie zijn de duurzaamheidskengetallen van de jongveeopfok van de eigen bedrijven besproken.

De gegevens uit de databank zijn o.a. gebruikt voor het onderzoek naar weerstand van biologisch vee, lage krachtvoergiften, droogzetstrategieƫn, gehoornd vee, kalveren bij de koe, welzijn van koeien, antibioticavrij produceren, eigen graanteelt en biologische fokkerij en zijn ook voor toekomstig onderzoek beschikbaar.

Contact informatie: Gidi Smolders, Livestock Research Wageningen UR,

Bron: Biokennis, 16-08-10
Publicatiedatum: