PPE legt geldboetes op aan drie biologische legpluimveehouders

De Kamer Primaire Productie van het Tuchtgerecht Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) heeft op 6 juli in drie zaken tegen biologische legpluimveehouders geldboetes opgelegd. De zaken hadden te maken met overtredingen van de Verordening Monitoring Aviaire Influenza. Ze kregen boetes oplelegd van respectievelijk 500, 1000 en 600 euro, waarvan een deel voorwaardelijk.

Een biologische pluimveehouder uit Drenthe met 4.300 hennen gaf aan dat er veel regelgeving van toepassing is op de pluimveehouderij. Hierdoor was hij niet op de hoogte van de verplichting dat hij elk kwartaal bloedmonsters op vogelgriep moet laten onderzoeken. Inmiddels heeft hij maatregelen genomen om in het vervolg wel bloedmonsters te laten onderzoeken. Het Tuchtgerecht wijst er op dat hij de regels die van toepassing zijn op zijn bedrijf moet kennen. Anderzijds heeft het Tuchtgerecht niet de indruk dat de pluimveehouder moedwillig geen onderzoek heeft laten uitvoeren. Er werd een geldboete van € 500 opgelegd, waarvan € 350 voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.

Een biologische pluimveehouder in de Gelderse Vallei met 25.000 hennen gaf aan dat hij op advies van het PPE in verband met de uitbraken van coryza en Salmonella gallinarum de hennen in het vierde kwartaal van 2009 heeft binnen gehouden. Hij ging er vervolgens vanuit dat het PPE dan zou gedogen dat er geen bloedonderzoek op vogelgriep werd uitgevoerd. Het Tuchtgerecht oordeelt dat, juist omdat er dierziekten waren in de omgeving van het bedrijf van de pluimveehouder, hij bloedonderzoek had moeten laten uitvoeren. Bovendien is het ook mogelijk dat binnen gehouden pluimvee wordt besmet met vogelgriep. De pluimveehouder kreeg een geldboete van € 1.000, waarvan € 625 voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.

Een biologische pluimveehouder in de Gelderse Vallei met 5.100 hennen gaf aan dat hij vanwege de coryza- en Salmonella gallinarum uitbraken in de Gelderse Vallei in het najaar van 2009 geen andere mensen en dus ook geen dierenarts meer heeft toegelaten op zijn bedrijf. Daarom zijn er geen bloedmonsters genomen. Het Tuchtgerecht oordeelt dat met de nodige hygiënemaatregelen het mogelijk is dat een dierenarts zonder gevaar voor de overdracht van besmettingen, bloedmonsters kan nemen van een koppel. De pluimveehouder kreeg een geldboete van € 600, waarvan € 375 voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.

Bron: AgriHolland, 13-08-10

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.