Houtsector pleit voor lager btw-tarief voor duurzaam hout

Het btw-tarief op duurzaam geproduceerd hout moet worden verlaagd om de achterblijvende vraag aan te jagen. Dat schrijven de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Houtondernemingen (VVNH) en de Nederlandse Bond van Timmerfabrikanten (NBvT) in een brief aan de informateur.

Ook pleiten de VVNH en de NBvT voor een landelijke publiekscampagne waarin de overheid consumenten voorlicht dat de aankoop van verantwoord hout de beste garantie is voor de bescherming van bossen en regenwoud.

In hun brief lichten de VVNH en de NBvT toe dat timmerfabrieken en houthandelaren door de achterblijvende vraag kampen met grote overschotten duurzaam hout. Oorzaak zijn onder andere de economische crisis, de stagnerende huizenmarkt en onbekendheid met duurzaam hout.

Financiële prikkel

Ook blijken consumenten weinig bereid de meerprijs te betalen voor duurzaam geproduceerd hout. De houtsector ziet zich daardoor gedwongen verantwoord hout te verkopen als ‘gewoon hout'. Het gevolg is dat de meerprijs voor duurzaam geproduceerd hout onder druk komt te staan en bosbeheerders wereldwijd de financiële prikkel missen om hun bossen duurzaam te beheren. Dit vergroot de kans dat bossen en regenwoud verdwijnen.

Lager btw-tarief

Het nieuwe kabinet kan deze blokkade wegnemen door een lager btw-tarief in te stellen voor duurzaam geproduceerd hout. Deze belastingverlaging bevordert zowel verantwoord bosbeheer wereldwijd als de Nederlandse economie.
 

Publiekscampagne

Daarnaast pleiten de VVNH en de NBvT voor een landelijke publiekscampagne om de bewustwording over duurzaam hout bij consumenten te stimuleren. Ten slotte verzoeken zij de landelijke overheid om aan de bouwsector en lagere overheden duidelijk te maken welke keurmerken zij als duurzaam beschouwt. Daarover bestaat nog veel onduidelijkheid, waardoor de verkoop van duurzaam hout in de bouwsector onvoldoende van de grond komt.
 

Bewust met hout

Om de vraag naar duurzaam hout te stimuleren zijn de NBvT en de VVNH zelf al de campagne ‘Bewust met hout' gestart. In deze campagne worden beslissers in de bouw en alle schakels in de houtketen gestimuleerd om over te stappen op verantwoord hout.

Bron: Vraagenaanbod, 12-08-10

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven