Acht jaar terug was Niels Oosthoek met zijn restaurant Groenland in Driebergen één van de eersten die zich uitgesproken biologisch noemde. Nog steeds is 85 procent van de keuken bio, en bestaat de wijnkaart uitsluitend uit biologische wijnen.
Vroeger was de kwaliteit matig, er zaten ronduit smerige wijnen tussen. Dat is sterk verbeterd, vindt Oosthoek. Het herkennen van biologische wijn kan lastig zijn, erkent de restaurateur. "Er zijn uiteraard keurmerken, maar veel producenten die wel aan de criteria voldoen, vragen geen certificering aan. Dat kan economische redenen hebben, het is een prijzige procedure. Sommigen doen het ook vanwege het stigma wat nog altijd rond biologisch hangt. Vooral wijnboeren in de nieuwe wereld doen het niet omdat ze daar door het klimaat soms helemaal niet hoeven te spuiten met insecticiden, maar dat om aan de eisen van het keurmerk te voldoen wel zouden moeten. Idioot natuurlijk."
Oosthoek vertrouwt dus op zijn leverancier, De Steenen Camer in Huizen. Als zij zeggen dat een wijn zonder keurmerk biologisch is, gelooft hij ze. "Zij zijn onze enige wijnleverancier. We werken al acht jaar samen. Ze kennen onze zaak, onze kookstijl en helpen mee de wijnkaart op te bouwen. Ze zijn bij negen van de tien huizen die ze voeren op bezoek geweest."
Bron: Misset Horeca, 29-07-10
Abonneren
Vacatures
Uitsluitend biologische lijnen op wijnkaart
Restaurant Groenland blijft zich focussen op biologisch
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-09-20 EKO-restaurants pakken prijzen bij Gaia Green Awards
- 2023-09-19 Nederlanders besteden recordbedrag aan consumptie buitenshuis
- 2023-08-31 Met de boer aan tafel bij The Harvest
- 2023-08-21 Werkspoorcafé De Leckere overgenomen door speciaalbiercafé De Proefzaak
- 2023-08-08 "Het maakt mij niet uit of ik voor 50 of 500 man kook"
- 2023-08-07 Raamsticker vertelt consument waar hij welkom is met eigen beker en bakje
- 2023-07-17 "Gemaakt van citroenen die een klein deukje hebben"
- 2023-07-10 Finalisten achtste editie Gaia Green Awards bekendgemaakt
- 2023-06-28 Cateraar start pilot met true pricing
- 2023-06-15 Horecazaak met mooiste terras van Schoten heeft nieuwe uitbater: bierarchitect Paul serveert alleen bio in Vordenstein
- 2023-06-06 Nu ook biologische fairtrade stroopwafeltjes voor bij de koffie of thee
- 2023-05-12 Ziekenhuis AZ Zeno geeft bio-voeding aan de patiënten
- 2023-05-11 Hotelketen Bilderberg: alle 125 ontbijtproducten gescreend en verduurzaamd
- 2023-05-05 Tweesterrenchef Bas van Kranen: "Biologische groenten zijn zoveel lekkerder, echt bizar"
- 2023-05-03 Nieuw Mos eetcafé wordt biologische saladebar SLA
- 2023-04-25 Eerste biologische en vega lunchroom van Dordrecht gaat sluiten