Besmetting biologisch Brassica zaaizaad te voorkomen met Alternaria

Alternaria veroorzaakt opbrengst- en kwaliteitsverlies in de (tweejarige) teelt van biologisch zaaizaad van koolgewassen. Preventie lijkt mogelijk door niet-schietende planten te verwijderen of uit te gaan van zeer goed uitgangsmateriaal.

Deze schimmel is in de gangbare teelt goed te bestrijden met fungiciden. Daarom is weinig bekend over de epidemiologie van deze ziekte tijdens de zaadproductie.
Uit onderzoek blijkt nu dat de schimmel, die de hauwtjes en dus de zaden besmet, vooral wordt gevormd op (verouderde en vatbare) bloemkoolroosjes die zelf geen bloemen vormen. Deze kennis is belangrijk voor de ontwikkeling van preventieve en/of bestrijdingsstrategieën. Preventie lijkt mogelijk door niet-schietende planten te verwijderen of uit te gaan van kwalitatief zeer goed plantmateriaal. De samenhang tussen de kwaliteit van het plantmateriaal en preventie wordt nog in veldproeven nader onderzocht.

Bestrijding lijkt mogelijk door twee plantenextracten. Na kleinschalig onderzoek, worden deze middelen in 2010 in grotere veldproeven onderzocht (inclusief diverse spuitschema’s en opbrengsten kwaliteitsbepalingen).

Contact informatie: Jürgen Köhl, PRI van Wageningen UR

Bron: Biokennis, 27-07-10

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven