Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Besmetting biologisch Brassica zaaizaad te voorkomen met Alternaria

Alternaria veroorzaakt opbrengst- en kwaliteitsverlies in de (tweejarige) teelt van biologisch zaaizaad van koolgewassen. Preventie lijkt mogelijk door niet-schietende planten te verwijderen of uit te gaan van zeer goed uitgangsmateriaal.

Deze schimmel is in de gangbare teelt goed te bestrijden met fungiciden. Daarom is weinig bekend over de epidemiologie van deze ziekte tijdens de zaadproductie.
Uit onderzoek blijkt nu dat de schimmel, die de hauwtjes en dus de zaden besmet, vooral wordt gevormd op (verouderde en vatbare) bloemkoolroosjes die zelf geen bloemen vormen. Deze kennis is belangrijk voor de ontwikkeling van preventieve en/of bestrijdingsstrategieën. Preventie lijkt mogelijk door niet-schietende planten te verwijderen of uit te gaan van kwalitatief zeer goed plantmateriaal. De samenhang tussen de kwaliteit van het plantmateriaal en preventie wordt nog in veldproeven nader onderzocht.

Bestrijding lijkt mogelijk door twee plantenextracten. Na kleinschalig onderzoek, worden deze middelen in 2010 in grotere veldproeven onderzocht (inclusief diverse spuitschema’s en opbrengsten kwaliteitsbepalingen).

Contact informatie: Jürgen Köhl, PRI van Wageningen UR

Bron: Biokennis, 27-07-10
Publicatiedatum: