Valse meeldauw vormt bedreiging voor biologische zonnebloem

Zonnebloemen zijn een belangrijk onderdeel van het biologische boeket. Echter de teelt van zonnebloemen wordt bedreigd door valse meeldauw. De Latijnse naam van valse meeldauw is Plasmopara halstedii). Deze oömyceet infecteert de zonnebloem en dit leidt tot grote verliezen. In het onderzoek zijn systemen en technieken getoetst die schade door valse meeldauw beperken. Zo is er gekeken naar andere teeltmaatregelen zoals het gebruik van pluggen en biologische grond ontsmetting. Verder is er gekeken naar een methode om de infectiedruk van een perceel met behulp van een biotoets vast te stellen.

Pluggen

Zonnebloemen zaailingen zijn het gevoeligst voor systemische infectie van P. halstedii. Om te voorkomen dat de zaailingen geïnfecteerd raken is geprobeerd het zaad voor te kweken op pluggen. Het gebruik van pluggen zou de zaailingen de mogelijkheid moeten geven eerst in niet besmette grond goed te ontwikkelen. Wanneer de zaailing groter wordt en vervolgens de ondergrond in groeit is de plant minder gevoelig voor valse meeldauw infecties. In veldproeven is echter vastgesteld dat het gebruik van pluggen geen voordeel biedt om vroege infecties te voorkomen.

Biologische grondontsmetting

Biologische grondontsmetting kan een mogelijkheid bieden om met valse meeldauw geïnfecteerde grond te ontsmetten. De techniek kan door de telers direct worden toegepast en is gebaseerd op het onderwerken van vers gras en het daarna luchtdicht af te sluiten met b.v. plastic. De vertering van gras zorgt er voor dat er relatief snel zuurstofloosheid wordt bereikt. Het merendeel van de micro-organismen sterft hierdoor snel af en is niet in staat in deze korte tijd overlevingssporen te maken. Uit veldproeven is gebleken dat biologische grond ontsmetting zeer effectief is tegen valse meeldauw. De behandelde veldjes hadden 24% minder geïnfecteerde planten ten opzichte van de onbehandelde veldjes.
 
Contact informatie: Roselinde Duyvesteijn, PPO van Wageningen UR

Bron: Biokennis, Sierteeltnet, 28-07-10

Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven