Markt stortte in na dioxine-schandaal

Duitsland: strengere controles moeten biologische eierenmarkt weer doen herleven

Na het dioxine-schandaal omtrent biologische eieren in het voorjaar van 2010 is de markt ingestort. Verschillende supermarktketens haalden de 'verdachte' eieren bijvoorbeeld uit de schappen. Lidl gooide zelfs alle biologische eieren uit het assortiment. "In mei lagen er 20 procent minder bio-eieren in de winkels, vergeleken met het jaar daarvoor", zegt Helmut Pretty van marktonderzoeksinstituut Gfk. De branche reageert: momenteel wordt elke diervoederlevering van buiten de EU gecontroleerd. Hierdoor kan de veiligheid beter worden gegarandeerd.

"Vanaf 1 augustus moeten onze mengvoederfabrikanten alle grondstofleveringen voor diervoeders voor kippen van buiten de Europese Unie testen op dioxine", zei Caspar von der Crone van KAT (de vereniging voor gecontroleerde alternatieve veehouderijen). "Dit zal betekenen dat in de toekomst geen besmet voer in de voederbakken van de dieren terecht kan komen, de besmette producten worden er op tijd tussenuitgepikt." De bedrijven die de contracten niet ondertekenen, mogen niet langer de KAT-certificering voeren. "Dit is een kans om de traceerbaarheid in de branche te verbeteren", zegt Crone.

En woordvoerster Simone Hartmann van Lidl heeft al aangekondigd dat zij vanaf half augustus weer bio-eieren zullen gaan verkopen.

23-07-10

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven