Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Regering beslist over herstructurering steun

Duitse biologische telers vrezen regeringsbesluit

Biologische teler Matthias Lehmann dacht op de goede weg te zijn. Hij kan nu echter in de problemen komen omdat de regering een herstructurering van de financiële steun overweegt. Mogelijk wordt de steun voor biologische bedrijven in de omschakelingsperiode afgeschaft. Dit zou een ramp betekenen voor hem en zijn collega's in het district Sleeswijk-Flensburg.

"Wanneer dit plan door de coalitie goedgekeurd wordt, zal dit grote gevolgen hebben voor de biologische sector", waarschuwt Carola Ketelhodt die voor Bioland actief is in de regio. Daarom vragen zij, samen met andere bio-labels Naturland, Demeter en Biopark om een heroverweging. Alle politici zijn persoonlijk per brief benaderd en uitgenodigd op diverse boerderijen zodat biologische telers hun bezorgdheid kunnen uiten.

De afgelopen week heeft Petra Nicolaisen van het CDU in dat kader bijvoorbeeld een bliksembezoek afgelegd aan Matthias Lehmann. Dit viel niet in goede aard, ze vertrok al snel. Dit tot teleurstelling van Ketelhodt: "Ik dacht dat mevrouw Nicolaisen op zijn minst geïnteresseerd zou zijn in onze zorgen." Het gaat voor de biologische telers om een heleboel geld. "Voor ons bedrijf verwacht ik dat dit jaarlijks zal neerkomen op 10.000 euro minder inkomen", zegt Matthias Lehmann. Momenteel ontvangen biologische telers 262 euro per hectare in de omschakelingperiode. Daarna gaat het om 137 euro per hectare.

Een afschaffing van de regeling zal onder meer leiden tot hogere prijzen voor biologische producten, en dit kan volgens Ketelhodt niet de bedoeling zijn. Wel zijn de boeren hoopvol. "We dragen bij aan de bescherming van water, bevorderen de diversiteit en maken de regio aantrekkelijker voor toeristen. Zonder steun kan dit echter niet, omdat de biologische teelt meer kosten met zich meebrengt dan de conventionele", besluit Ketelhodt.