In Gentse crèche De Biotoop draait het om biologisch

Half drie 's middags en de peuters van het Gentse kinderdagverblijf De Biotoop schuiven aan tafel aan voor hun dagelijkse portie fruit. Ze graaien naar de gesneden brokjes appel en banaan. Voor hun middagdutje kregen ze al een bordje met gierst, snijbonen, wortel en tempeh, een koek van geweekte sojabonen. De peuters krijgen hier alleen nog vegetarisch voedsel voorgeschoteld.

'Tot vorige maand kregen de baby's en de peuters van ons kinderdagverblijf al drie van de vijf weekdagen een middagmaal zonder vlees of vis', zegt Stefanie Meuleman. "Maar omdat we onze biologisch-ecologische visie nog consequenter willen realiseren, hebben we beslist alleen nog vegetarisch voedsel aan te bieden."

"Voor ons is bio logisch", legt Meuleman -een gediplomeerde biologe- uit. Ze runt de bijzondere kribbe samen met haar partner, zijn dochter en haar vriend. "Er is niet alleen minder landbouwgrond nodig voor de productie van plantaardig voedsel; de veeteelt is ook verantwoordelijk voor een belangrijk deel van de uitstoot van broeikasgas."

De Biotoop probeert nog op andere manieren zijn ecologische voetafdruk te verkleinen. "Wij gebruiken geen vochtige wegwerpdoekjes meer en streven ernaar alleen te werken met wasbare luiers, om de afvalberg te verkleinen. We dromen ervan de bedjes te overtrekken met biokatoen en zonnepanelen te installeren."

Daar hangt wel een prijskaartje aan vast. "Wij vragen 620 euro per maand", zegt Stefanie Meuleman. "Biologisch gekweekt voedsel is drie keer duurder dan gangbare producten in het warenhuis."

Kind en Gezin, bij wie De Biotoop een erkenning heeft, veroordeelt het initiatief niet maar voert er ook geen promotie voor. "Wij hebben wel bewondering voor De Biotoop. Ze maken het zich echt niet gemakkelijk."

De kribbe heeft haar radicale beleidsbeslissing al een beetje moeten afzwakken. Omdat lang niet alle ouders akkoord gingen met het strikt vegetarische menu, is een overgangsregeling uitgewerkt waarbij aan wie het wil nog twee keer per week vlees en vis wordt aangeboden. Voor nieuwe inschrijvers zal die mogelijkheid echter niet meer bestaan.

Bron: Verstuurpersbericht, 16-07-10

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven