Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
'Biologische landbouw onvoldoende beschermd'

Lidstaten EU mogen zelfs beslissen over ggo-teelt

De lidstaten van de Europese Unie krijgen de vrijheid om te beslissen of ze de teelt van genetisch gemanipuleerde gewassen willen toelaten op hun grondgebied. Dat heeft de Europese Commissie dinsdag aangekondigd.

Momenteel moet een gekwalificeerde meerderheid van lidstaten het eens raken vooraleer toelating wordt verstrekt voor de teelt van een genetisch gemanipuleerd gewas in de Unie. Dat heeft tot een totale blokkering geleid, want de lidstaten zijn het fundamenteel oneens over het "besmettingsgevaar" voor andere gewassen en de impact op milieu en volksgezondheid. De Commissie verandert nu het geweer van schouder. Sceptische lidstaten kunnen de teelt op hun grondgebied verbieden, maar ze zouden niet langer kunnen verhinderen dat andere lidstaten het licht op groen zetten voor de teelt van genetisch gemanipuleerde gewassen die door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid als veilig worden beschouwd. "De ervaring heeft ons geleerd dat de lidstaten meer flexibiliteit nodig hebben om het naast elkaar bestaan van genetisch gemanipuleerde en andere gewassen te organiseren", legde eurocommissaris voor Gezondheid John Dalli uit. Hij beklemtoonde evenwel dat het op wetenschappelijke evaluaties gebaseerde Europese toelatingssysteem onverkort overeind blijft. Het voorstel stuit de milieulobby tegen de borst. Zij betogen dat het risico op grensoverschrijdende besmetting niet wordt aangepakt en dat de traditionele en biologische landbouw onvoldoende wordt beschermd. Ook in het Europees Parlement, dat zich de komende maanden over het voorstel moet buigen, weerklinken kritische geluiden. Volgens liberaal fractieleider Guy Verhofstadt verzaakt de Commissie aan haar verantwoordelijkheid.

Bron: Knacknews, 14-07-10
Publicatiedatum: