Bewustzijn groeit

Biologische teelt biedt kansen voor exporteurs West-Afrika

Voor 2005, teelde Paully Appea-Kubi uit Ghana gedroogde ananas, mango en papaja's alleen voor de thuismarkt. Haar bedrijfsstrategie is echter drastisch veranderd na een bezoek aan de Fancy Food Show in New York. Tijdens het bezoek aan de grootste markt voor voedingswaren en dranken van de VS besefte ze dat er grote vraag was naar biologische producten. "Biologische producten zijn een niche markt die nu groeiende is", zei ze. "Wanneer je het goed aanpakt, krijg je goede prijzen voor biologische producten. Ik ben blij dat ik kan bijdragen aan de productie van consumptiegoederen zonder chemische stoffen te gebruiken."

Het certificeringsproces, waardoor het mogelijk werd om ook producten aan de Amerikaanse markt te leveren, verliep niet heel gemakkelijk voor de teelster uit Ebenut in Accra. Belangrijk was dat de Duitse ontwikkelingsorganisatie GTZ haar meenam naar een Berlijnse landbouwvakbeurs. Appea-Kubi heeft daar krachten gebundeld met een koper die op zoek was naar biologische ananas om naar Zwitserland te exporteren. Het certificeringsproces was niet eenvoudig volgens de teelster. "Je moet exact aan kunnen tonen waar de producten vandaan komen", zei ze. Bijkomend probleem was dat er niet veel biologisch gecertificeerde telers bereid waren om hen te voorzien van de hoeveelheid voedsel die nodig was, dit vergde de nodige overtuigingskracht.

Volgens een medewerker van het 'National Organic Program' van de USDA, Miles McEcoy, vormt de toegang tot de markten de grootste uitdaging voor telers die biologisch willen gaan werken. "Marktinformatie is het belangrijkste obstakel, is er een distributeur die mijn product wil of een handelaar die het wil verhandelen? Ook ontbreekt het vaak aan informatie over de exacte vraag. Telers zullen gecertificeerd worden, maar beschikken niet over een markt. Investeer daarom in distributienetwerken", zegt hij.

De internationale markt voor biologische voeding wordt steeds belangrijker, om aan de vraag te kunnen voldoen moet de markt in West-Afrika nog aanzienlijk groeien. Dit zegt Megan Tweed, adviseur voor de West-Afrikaanse regio van USAID. "Biologisch teelt biedt veel kansen voor West-Afrikaanse exporteurs Inmiddels hebben al verschillende van onze klanten hun marktaandeel kunnen vergroten door zich te focussen op het biologische segment. Voor bepaalde telers is biologische certificering zelfs een bepalende succesfactor."

Groeiend bewustzijn

Het bewustzijn onder West-Afrikaanse landen groeit. Zo was er veel interesse voor een workshop waarin uitgelegd werd hoe zij kunnen profiteren van de mogelijkheden die biologische teelt biedt. Hierin werd ook informatie gegeven over de certificeringseisen die de VS stelt. Bij de workshop waren telers uit onder meer Ivoorkust, Ghana, Benin, Burkina Faso en Nigeria aanwezig.

14-07-10

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.