Spinazie overschrijdt MRL vaakst

EFSA rapport over residu's in voeding 2008

Tholen - De meeste MRL overschrijdingen in 2008 werden aangetroffen in voedingsmiddelen van buiten de EU. Dat blijkt uit het rapport van de Europese Voedselveiligheidsautoriteit EFSA. In totaal namen de lidstaten meer dan 70.000 stalen van bijna 200 verschillende voedingsproducten waarin gezocht werd naar 862 gewasbeschermingsmiddelen. 2008 was een belangrijk jaar voor de harmonisatie van Maximum Residue Levels (MRL's) voor gewasbeschermingsmiddelen op Europees niveau. Resultaten uit eerdere onderzoeken kunnen dan ook niet direct vergeleken worden met de uitkomsten uit dit rapport.

Een totaal van 11.610 monsters van negen verschillende grondstoffen (sinaasappelen, mandarijnen, peren, aardappelen, wortelen, komkommers, spinazie, bonen zonder peul, en rijst) werden onderzocht in de EU monitor van 2008. Deze monsters werden geanalyseerd op 78 gewasbeschermingsmiddelen en leverde in 2,2% van de monsters een overschrijding van de MRL op. Bij 62,1% van de monsters werden geen residuen aangetroffen.

Het hoogste percentage monsters die de MRL overschreden waren spinazie (6,2%), gevolgd door sinaasappelen (3,0%), rijst (2,4%), komkommers (2,1%), mandarijnen (2,0%), wortelen (1,8%), peren (1,6%), bonen zonder peul (0,8%) en aardappelen (0,5%). Wel moet benadrukt worden dat de aanwezigheid van residuen, en in veel gevallen zelfs de overschrijding van een MRL, niet per definitie een probleem is voor de voedselveiligheid.

Voor het complete rapport klik hier (engels)

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.