Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Fors minder Q-koorts bij biologische geiten

Nederlandse geitenhouders zijn opgelucht na de aankondiging van Minister Verburg over het einde van de beperkende maatregelen in het kader van de Q-koorts. Voor de meeste geitenhouders betekenden die beperkingen een fors financieel offer: geen aanvoer van nieuwe lammetjes en dus geen melkinkomsten. Hoewel iedere geitenhouder zich aan de beperkingen van het Ministerie van LNV moest houden, waren er grote verschillen in besmetting. Zo lag het percentage besmette bedrijven in de biologische sector een factor 4 lager dan bij de gangbare bedrijven.

Bokken weer aan het werk

Een zucht van verlichting ging er door geitenhoudend Nederland bij de aankondiging van minister Verburg over het einde van de beperkende maatregelen. Nu het fokverbod voor de geitenhouderij per 15 juli opgeheven wordt, maken de bokken zich weer klaar voor het 'zware' werk. Na ruim een half jaar mogen de geiten weer worden gedekt. Over 5 maanden zullen de eerste lammetjes worden geboren en kunnen de geiten volop worden gemolken. Het einde van het fokverbod betekent voor veel bedrijven dat ze weer uit het financiƫle dal kunnen klimmen

Biologische geiten veel minder vatbaar voor Q-koorts

De biologische geitenhouderij sprong er positief uit gedurende de Q-koorts epidemie Het percentage besmette bedrijven lag in de biologische sector namelijk een factor 4 lager dan bij de gangbare bedrijven. De biologische boeren zijn ervan overtuigd dat de lagere besmetting direct te maken heeft met een hogere weerstand van de geiten tegen dierziekten. Biologisch geitenhouder Gerrit Verhoeven: "Onze geiten hebben meer weerstand omdat ze naar buiten gaan, elke dag lekker grazen in de wei. Elke dag lekker zon, frisse lucht, veel gras en hooi, daar worden onze geiten sterk en vrolijk van. Zo worden ze minder snel ziek en heb je minder medicijnen nodig. Het is tijd dat Nederland dit hoort."

Biologische producten volop te koop

"Gezonde dieren leveren gezonde melk en kaas", aldus Magda Scholte geitenhoudster en kaasmaakster op de Veluwe. "Iedereen kan bijdragen aan een gezondere geitenhouderij door meer biologische geitenmelk en geitenkaas te kopen". Biologisch is overal te krijgen, in supermarkt, natuurwinkel of op de biologische boerenmarkt. "Wij biologische boeren nodigen de consumenten uit om samen te staan voor een duurzame wereld. En dat doe je via je bord!"

Bron: Vereniging voor biologische geitenhouders, 12-07-10
Publicatiedatum: