Mogelijk tekort aan overnamekandidaten voor boerenbedrijven

LEI: biologische bedrijven minder moeite met vinden overname-kandidaten

In het rapport ‘Opvolgers gezocht voor het boerenbedrijf' beschrijft het LEI de ontwikkeling van de leeftijdsopbouw van de Nederlandse agrarische ondernemers en hun opvolgers in de gangbare, biologische en multifunctionele landbouw. Er lijkt een tekort te gaan ontstaan van maximaal 2.000 overnamekandidaten. Dit tekort kan waarschijnlijk deels worden ingevuld door ondernemers jonger dan 50 jaar die noodgedwongen hun huidige bedrijf moeten staken en door schaalvergroting van de overblijvende bedrijven.

Opvallend is dat bij de biologische bedrijven het percentage bedrijven zonder opvolger lager ligt dan gemiddeld in Nederland.

Het LEI voerde dit onderzoek uit in opdracht van de Directie Agroketens en Visserij (AKV) van het ministerie van LNV, de Vakgroep Biologische Landbouw LTO/Biologica en de Task Force Multifunctionele Landbouw. Het rapport Opvolgers gezocht voor het boerenbedrijf is te vinden op de website van het LEI.

Bron: LEI - Wageningen UR, AgriHolland, 06-07-10

07-07-10


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.