EU: biologische appeloogst van 96.000 ton verwacht in 2010

Tijdens de zomervergadering van het Europese bio-oogstforum op 25 juni in Hamburg werden de schattingen rondom de biologische appel- en perenoogst bekend gemaakt. De schattingen zijn afkomstig van het AMI. Hieruit blijkt dat de appelen en peren een wat zwakkere groeitendens hebben vertoond dan in 2009.

De kleinere opbrengst per hectare, wordt echter volledig gecompenseerd door de uitbreiding van het areaal, daardoor is er met 96.000 ton biologische appels een vergelijkbaar rendement als vorig jaar bereikt. Door het koele weer in mei begint het seizoen 2010-2011 naar verwachting 5 tot 10 dagen later. Dit verschilt wel per regio. Er wordt een goede kwaliteit verwacht, en de iets kleinere vruchten zullen vooral geschikt zijn voor de food retail. Vorig jaar werd er nog vaak over een te groot kaliber vruchten geklaagd.

Het Alpengebied is een belangrijke teeltregio. Noordelijker gelegen regio's, zoals het Neder-Elbe, verwachten weer een reguliere oogst. In de Benelux wordt geklaagd over een sterke vruchtdaling, en dan met name voor de Jonagold.

De bio-perenoogst in de EU wordt geraamd op 3.900 ton, 2 procent meer dan vorig jaar. De handelaren en telers zijn optimistisch over het komende seizoen.

30-06-10 

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven