Afzet gewasbeschermingsmiddelen daalt in 2009 met 10 procent

Uit de Nefyto-afzetcijfers van gewasbeschermingsmiddelen over het jaar 2009 blijkt dat ruim 9.163.000 kg actieve stof in Nederland is afgezet. Dat is een daling van meer dan 10 procent ten opzichte van 2008. De daling kwam vooral tot stand door minder afzet van onkruidbestrijdingsmiddelen (-19 procent) en schimmelbestrijdingsmiddelen (-15 procent).

De genoemde afzet is bijna 15 procent lager ten opzichte van 1998 (referentiejaar voor de Nota Duurzame Gewasbescherming) en volgt de afnemende trend vanaf 2007.

De laatste tijd kwam er een aantal sombere berichten naar buiten over de toename van het gebruik en het niet halen van de doelstellingen van het Convenant Duurzame Gewasbescherming. Deze berichten waren echter voornamelijk gebaseerd op de afzetgegevens in de periode 2003 - 2007. De nieuwste gegevens zijn aanleiding om een positievere verwachting uit te spreken over de evaluatie van de Nota Duurzame Gewasbescherming, die eind 2011 wordt afgerond. "De milieubelasting kan echter nog verder omlaag als een aantal innovatieve middelen wordt toegelaten dat bij het College Toelating Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden blijft hangen op de beoordeling van effecten op waterorganismen. Nederland hanteert hiervoor een nationaal specifieke aanpak die toelatingen belemmert", aldus Maritza van Assen, directeur Nefyto.
De afzetgegevens van Nefyto zijn gebaseerd op de gezamenlijke afzet van alle in Nefyto deelnemende bedrijven op de Nederlandse markt. Het gaat hierbij niet om gebruikscijfers.

30-06-10
Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.