Amerikaanse labels kloppen niet altijd

Audit: biologische labels USDA ter discussie

In de Verenigde Staten wordt gewaarschuwd dat de overheidsetiketten op voedingsmiddelen niet altijd gegrond zijn. Een onderzoek van de Amerikaanse inspecteur-generaal wijst uit dat de USDA Organic-stickers niet altijd kloppen.

Lokale biologische telers investeren stevig om hun gewassen biologisch gecertificeerd te krijgen, maar ze ondervinden nu dat dit het niet altijd waard is. Het 'Channel 4 I-team' is er namelijk achter gekomen dat producten die van buiten de VS niet altijd aan de eisen van het label voldoen. Het team heeft een auditdocument van de USDA in handen gekregen waaruit blijkt dat vooral internationale producten met een USDA-label verdacht zijn. De controleur geeft het slechte toezicht hiervoor als reden. Veel buitenlandse bedrijven worden nooit gecontroleerd om ervoor te zorgen dat hun producten ook daadwerkelijk aan de eisen voldoen.

Dat betekent dat wanneer consumenten wanneer zij bijvoorbeeld pasta's en azijn uit Italië, Spanje en Bolivia in de schappen vinden met het USDA-label, zij er nog steeds niet zeker van kunnen zijn dat de producten echt biologisch zijn.

Dit werkt erg ontmoedigend op de klanten, aangezien zij wel meer investeren om biologische producten te kunnen kopen. Een andere klant zegt het niet eerlijk te vinden dat de USDA deze producten goedkeurt zonder er zeker van te zijn dat het 100 procent voldoet aan de criteria. Het I-Team sprak ook met klanten die zeiden dat zij door de bevindingen twijfelen over alle producten met een biologisch etiket. Dit kan verregaande gevolgen hebben voor de 'eerlijke' biologische telers.

Een van de telers roept daarom op dat het winkelend publiek zich door de nieuwste bevindingen niet moet laten weerhouden van het kopen van biologische producten. En een diëtiste gaf als tip om ook verder te kijken dan het bio-label. Kijk bijvoorbeeld naar de landen van herkomst. Het is volgens haar beter om lokaal geteelde producten te kopen. Dit is voor nu de enige echte garantie dat voedingsmiddelen ook echt biologisch zijn, totdat de USDA besluit om de certificertingscontroles op alle biologische levensmiddelen te verscherpen.

De USDA reageerde als volgt: "De integriteit van het biologisch keurmerk is grotendeels afhankelijk van effectieve handhaving en toezicht door de vele geaccrediteerde certificeringsagenten. Zij zijn verantwoordelijk voor de controle." Ook gaat de USDA grote veranderingen doorvoeren in het Nationaal Biologisch Programma. De overheid investeert 3,1 miljoen dollar extra in het biologische programma van 2011, en hiermee wil de USDA de controle op bedrijven reguleren, zowel dichtbij als ver weg.

29-06-10


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.