Verslag jaarvergadering Demeter Internationaal in Brazilië

Demeter-organisaties van over de hele wereld hebben elkaar van 16 tot en met 19 juni in Brazilië ontmoet op de Jaarvergadering van Demeter Internationaal. In totaal 26 waren er vertegenwoordigers van 15 landen, waaronder Rienk ter Braake vanuit Stichting Demeter. Het meest opzienbarende besluit is de ontwikkeling van een dynamisch certificeringssysteem. Een vernieuwende systematiek op basis van richtlijnen, in plaats van generieke normen. Een dergelijk systeem vraagt een ander soort controle en certificering. Meer ruimte voor individuele oplossingen voor de boer. Heel biologisch-dynamisch. Nederland is op dit gebied al koploper met de Collegiale Toetsing.

Demeter Internationaal, de wereldwijde vereniging van Demeter-organisaties, komt jaarlijks bij elkaar. Dit jaar was dat in Brazilië, met IBD CERTIFICATIONS en de Braziliaanse Biodynamic Association (ABD) als gastheer, in Bairro Demetria in Botucatu, 300 km west van Sao Paulo. Als onderdeel van het uitgebreide programma kregen de deelnemers rondleidingen in de omgeving, op drie Demeter-boerderijen in het dorp, een introductie in Braziliaanse cultuur en muziek en een excursie naar een suikerriet plantage met grootschalige verwerking tot suiker en alcohol.

Biodiversiteit

Biodiversiteit is één van de speerpunten van de Biodynamische landbouw. En dat wordt pijnlijk zichtbaar onder tropische omstandigheden. De eindeloze monocultuur op de suikerrietplantages, die een gebied bestrijken dat groter is dan Nederland. In Bairro Demeteria is echter een enorme variatie te vinden aan planten, dieren, vogels en insecten. Allemaal onderdeel van de geïntegreerde Biodynamische visie op landbouw en omgeving. De Jaarvergadering gebruikte dit als opmaat voor de samenhang tussen regelgeving en controle op een meer individuele basis. Ook ecologische en sociale aspecten maken deel uit van het geheel. De eerste stappen naar een vernieuwend systeem zijn gezet. Er is een werkgroep benoemd die dit verder gaat uitwerken. Stichting Demeter zal een belangrijke rol spelen. Demeter-certificering zal ontwikkeling gaan ondersteunen in plaats van het bestraffen van afwijkingen ten opzichte van steeds gedetailleerdere regels.

Humusopbouw

Naast verschillende andere thema’s is de klimaatverandering aan bod gekomen. De Biodynamische landbouw biedt duidelijke voordelen door het vastleggen van CO2 bij het verhogen van humusgehalten in de bodem. Humusopbouw door de extensieve teelten en compostering behoort bij de Biodynamische uitgangspunten. Het is dan ook essentieel dat het areaal Biodynamische landbouw zo veel mogelijk toeneemt. Vergroting van het bewustzijn op dit vlak en vergroting van de omzet in Demeter-producten zijn noodzakelijk.

In 2011 zal Demeter Internationaal in Duitsland vergaderen.

Bron: Ekoland, 23-06-10

Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.