Biologische groentebedrijven renderen beter dan gangbare bedrijven
De resultaten van zowel de gangbare als de biologische akkerbouw-/groentebedrijven waren in de periode 2006-2008 aanzienlijk beter dan in de periode 2003-2005. Wat hierbij opvalt is dat de biologische bedrijven het resultaat sterker wisten te verbeteren dan de gangbare bedrijven.
In de periode 2003-2005 behaalden zowel de biologische als gangbare groentebedrijven een rendement van 85 procent. In 2006-2008 hebben de biologische groentebedrijven een gat geslagen: met een rendement van 108 tegenover 100 van de gangbare bedrijven.
De biologische bedrijven halen een beter rendement doordat de inzet van betaalde arbeid op de gangbare bedrijven duidelijk toegenomen is, terwijl deze daalde bij de biologische groentebedrijven. De reden hiervoor is dat de oppervlakte van de gangbare bedrijven meer toenam dan van de biologische bedrijven. In de periode 2003-2005 was dit juist andersom.
In het onderzoek zijn groepen bedrijven vergeleken met een zo gelijk mogelijke structuur; het areaal bestaat voor minstens 20 procent uit groenten en minimaal 50 procent van de opbrengsten wordt geleverd door gewassen.
22-06-10
Publicatiedatum:
Auteur:
Lenneke Pors-Schot
©
BioJournaal.nl
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-03-31 Komkommerprijs duikt naar beneden
- 2023-03-31 “Bio-or-not-to-bio”, dat is geen vraag meer!"
- 2023-03-30 Kabinet twijfelt om afschaffing btw op groenten en fruit door te zetten
- 2023-03-29 Een half jaar of jaarrond aardbeien in het Nederlandse schap?
- 2023-03-29 "Retailers niet langer huiverig nieuwe dadels aan te bieden"
- 2023-03-29 'Loeren bij de Boeren 2023' met De Waog: 30 april
- 2023-03-29 Opschaling in de teelt van bio-champignons voor betere concurrentiepositie
- 2023-03-28 Libelle Legt Uit: wat is duurzamer, een biologische komkommer in plastic of een niet-biologische komkommer zonder?
- 2023-03-28 De aardappel als casus onderzocht in de afschaffing van btw op groenten en fruit
- 2023-03-24 Siciliaanse citroenenteler maakt stap naar biologisch-dynamisch
- 2023-03-23 100.000 kilo bio-aardappelen en -wortelen voor Voedselbank
- 2023-03-22 "Ook het tweede kwartaal zal de gembermarkt uitdagend zijn"
- 2023-03-22 Oostenrijk: De keerzijde van de biologische groei
- 2023-03-22 Zwitserland: Sterke prijsdaling voor bio selderij; clementines en mandarijnen stijgen
- 2023-03-22 "We verwachten veel toekomst in bio"
- 2023-03-22 Productief biologisch herbebossingsproject in Ecuador
- 2023-03-20 "Biologische vijgen hebben van begin af aan de belangstelling van onze klanten gewekt"
- 2023-03-17 "Macadamianoten van ruim 7.000 kleine bio-telers"
- 2023-03-17 Waarom biologisch? Vragen van telers en consumenten
- 2023-03-16 "SwingBio blijft aan terrein winnen op krimpende markt"