Biologische groentebedrijven renderen beter dan gangbare bedrijven

Het LEI heeft de resultaten van biologische en gangbare groentebedrijven vergeleken. Hieruit blijkt dat het rendement van biologische bedrijven hoger ligt. Dit alles staat vermeld in het Landbouw-Economische bericht.

De resultaten van zowel de gangbare als de biologische akkerbouw-/groentebedrijven waren in de periode 2006-2008 aanzienlijk beter dan in de periode 2003-2005. Wat hierbij opvalt is dat de biologische bedrijven het resultaat sterker wisten te verbeteren dan de gangbare bedrijven.

In de periode 2003-2005 behaalden zowel de biologische als gangbare groentebedrijven een rendement van 85 procent. In 2006-2008 hebben de biologische groentebedrijven een gat geslagen: met een rendement van 108 tegenover 100 van de gangbare bedrijven.

De biologische bedrijven halen een beter rendement doordat de inzet van betaalde arbeid op de gangbare bedrijven duidelijk toegenomen is, terwijl deze daalde bij de biologische groentebedrijven. De reden hiervoor is dat de oppervlakte van de gangbare bedrijven meer toenam dan van de biologische bedrijven. In de periode 2003-2005 was dit juist andersom.

In het onderzoek zijn groepen bedrijven vergeleken met een zo gelijk mogelijke structuur; het areaal bestaat voor minstens 20 procent uit groenten en minimaal 50 procent van de opbrengsten wordt geleverd door gewassen.

22-06-10

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.