Bewuste consument is bereid 10% meer te betalen voor verantwoorde producten

Bewuste consumenten zijn bereid om tot 10% meer te betalen voor maatschappelijk verantwoorde producten zoals Fair Trade koffie, biologisch vlees en vrije uitloopeieren. Dat andere mensen deze producten niet kopen, komt omdat ze niet goed geïnformeerd zijn. Dat is onder andere te wijten aan gebrekkige strategie van de verkopers die tot marktfalen leidt, stelt Robert Gielissen in zijn promotieonderzoek. Gielissen hoopt op 23 juni aan de Universiteit van Tilburg te promoveren

Gielissen onderzocht consumentengedrag aan de hand van een representatieve steekproef, waarin hij bekeek welke argumenten mensen hebben om dergelijke producten (niet) te kopen.

Morele plicht

Uit het onderzoek blijkt dat mensen die maatschappelijk verantwoorde (mv) producten kopen dat vaak als hun morele plicht beschouwen. Ze vinden het bijdragen aan een oplossing rond duurzaamheid en eerlijke handel zo belangrijk, dat ze bereid zijn tot 10 procent meer te betalen en meer moeite te doen het product aan te schaffen. Over het algemeen zijn deze bewuste consumenten sterk betrokken bij de maatschappij. Ze kennen de problematiek uit persoonlijke ervaring of hebben zich er over geïnformeerd. Ze geven meer aan goede doelen, lezen vaker kranten en tijdschriften en stellen zich beter op de hoogte over de problematiek door radio- en tv-documentaires dan mensen die dergelijke producten niet kopen.

Koopgedrag beïnvloeden

Dit toont aan dat veel consumenten niet goed op de hoogte zijn van de ernst van de problemen die de aanschaf van mv-producten probeert op te lossen. Gielissen stelt daarom dat de informatie over deze producten beter verspreid zou moeten worden. Hij beveelt de verkopers van mv-producten aan om beter samen te werken om zo consumenten bewust te maken van de problematiek rond eerlijke handel en hen te stimuleren dergelijke producten te kopen. Hij raadt de verkopers aan documentaires te maken en over de media te verspreiden zodat duidelijk wordt hoe eerlijke handel werkt.

Verplichte standaarden

Verder pleit hij voor onderzoek naar de mogelijkheid om verplichte mv-standaarden in te stellen voor consumentenproducten. Wetgeving zou producenten een verantwoordelijkheid voor de aanvoerketen moeten opleggen en een bepaald niveau van dierenwelzijn moeten garanderen. Er zou ook verder onderzocht kunnen worden hoe groepen benaderd moeten worden die koopgedrag beïnvloeden.

21-06-10

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven