Duitsland wil positie Europese biologische aardbeien verbeteren

In Duitsland staat de situatie op de biologische aardbeienmarkt ter discussie, de laatste gesprekken van het 'Strategieforum' in Gleisdorf zijn gaande. Vorig jaar is een aanzienlijke hoeveelheid Chinese biologische aardbeien naar Europa geïmporteerd. En ook dit jaar neemt dit aantal toe. Op dit moment zijn de Chinese bio-aardbeien de helft goedkoper dan de Europese Bioware-aardbeien. Hierdoor komt de verkoop van biologische aardbeien uit de regio dus in gevaar.

Maar hoe kunnen de Europese biologische producten met dergelijke situaties omgaan? Dit kan volgens het forum alleen wanneer de biologische telers zich enkel met de teelt bezig houden, en de verkoop aan de handelsbedrijven over laten. Deze handelsbedrijven kunnen namelijk tegelijkertijd zowel Europese als niet-Europese producten aan dezelfde kopers aanbieden. Op deze manier kunnen ook de Europese aardbeien op de lange termijn met de grootst mogelijke marges verkocht worden.

Voor veel consumenten is de prijs het belangrijkste aspect in het aankoopproces. De consument gebruikt dit ook vaak als rechtvaardiging wanneer gevraagd wordt om de reden waarom zij geen biologische producten kopen. Toch kan ook emotionele lading waarde toevoegen aan een product, dit kan bijvoorbeeld door de nadruk te leggen op de regio waarin het product geteeld is. Zolang de Europese biologische producten niet binnen Europa geteeld kunnen worden, zullen de biologische telers te maken blijven hebben met de wereldwijde prijsconcurrentie.

18-06-10

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.