Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Skal meldt afname afwijkingen en afkeuringen

Skal, de organisatie die toezicht houdt op de naleving van de biologische productievoorschriften, heeft in 2009 slechts op 1 procent van de bedrijven afwijkingen gevonden die tot afkeuring geleid hebben. Het totale aantal afwijkingen en afkeuringen is afgenomen en crisissituaties hebben zich niet voorgedaan, dit blijkt uit het jaarverslag van 2009.

Op 1 januari 2010 stonden ongeveer 1500 landbouwbedrijven en 1400 levensmiddelenfabrikanten, importeurs en handels- en opslagbedrijven onder toezicht van Skal. Voor het jaar 2009 betekent dit een toename van 7 procent tegenover 5 procent in 2008.

Oppervlakte gegroeid, toename inspecties

De oppervlakte gecertificeerde landbouwgrond steeg van ruim 50.000 naar iets meer dan 52.000 hectare, een toename van 3 procent. En de omzet in biologische producten bij levensmiddelenfabrikanten en importeurs waarover aan Skal een variabele bijdrage was verschuldigd steeg met 22 procent.

Skal heeft in 2009 in totaal bijna 4300 inspecties uitgevoerd op 2900 bedrijven, gemiddeld 1,4 inspectie per bedrijf. Het totale aantal inspecties was hoger dan gepland wat vooral het gevolg was van de vele nieuw aangemelde bedrijven. Skal kondigde het merendeel van de inspecties aan. Ruim 10 procent van de inspecties vond onaangekondigd plaats en richtte zich op specifieke bedrijfsaspecten.

Afwijkingen

Tijdens de inspectie heeft Skal ook geconstateerd dat bedrijven afweken van de gestelde regelgeving. In 2009 was in totaal sprake van 298 ernstige afwijkingen. In 2008 bedroeg dit aantal 339. Op landbouwbedrijven deden zich 172 ernstige afwijkingen voor tegenover 217 in 2008.

Sancties

De meest ernstige afwijkingen hebben geleid tot tijdelijke intrekking van het certificaat bij 2 verpakkings- en sorteerbedrijven en afkeuring van 8 percelen en 28 partijen. Bij 11 partijen ging het om buitenlandse producten. Het betrof vooral zuidvruchten, fruit, vruchtensap en groenten, voor een belangrijk deel afkomstig van buiten de EU. 16 van de 36 afkeuringen zijn het gevolg van meldingen.

Klik hier voor meer informatie in het complete jaarverslag van Skal.

16-06-10