Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Indiase katoenteler heeft meeste baat bij biokatoen

Biologisch geteelde katoen levert Indiase boeren meer winst op dan genetisch gemodificeerd katoen. Dit staat in een rapport van Greenpeace. In 2009-2010 behaalden biologische katoen-telers 200 procent meer nettowinst dan de telers die genetisch gemodificeerd katoen telen. Het rapport 'Picking Cotton' geeft een vergelijkt beide teeltmethoden onder katoentelers in Andhra Pradesh (Zuid-India).

De genetisch gemodificeerde-variƫteit maakt de telers kwetsbaarder financieel kwetsbaar omdat ze hoge schulden maken en door de hoge teeltkosten. Zo gebruiken zij 26 verschillende gewasbeschermingsmiddelen, ook leiden zij verliezen door de hogere inkoopkosten. De GM-telers hadden in 2008-2009 en 2009-2010 gemiddeld 65 procent hogere schulden. En hier houdt het niet op. Het rapport toont ook aan dat naast de economische voordelen, het GM-katoen ondanks het gebruik van vele beschermingsmiddelen, toch nog met grote oogstverliezen door insectenplagen kampen.

Het rapport steunt de eis van Greenpeace om het telen van GM-katoen te verbieden. Ook vroeg de organisatie de regering om een actieve rol te spelen in de ondersteuning van biologische katoenteelt.

15-06-10