Indiase katoenteler heeft meeste baat bij biokatoen

Biologisch geteelde katoen levert Indiase boeren meer winst op dan genetisch gemodificeerd katoen. Dit staat in een rapport van Greenpeace. In 2009-2010 behaalden biologische katoen-telers 200 procent meer nettowinst dan de telers die genetisch gemodificeerd katoen telen. Het rapport 'Picking Cotton' geeft een vergelijkt beide teeltmethoden onder katoentelers in Andhra Pradesh (Zuid-India).

De genetisch gemodificeerde-variëteit maakt de telers kwetsbaarder financieel kwetsbaar omdat ze hoge schulden maken en door de hoge teeltkosten. Zo gebruiken zij 26 verschillende gewasbeschermingsmiddelen, ook leiden zij verliezen door de hogere inkoopkosten. De GM-telers hadden in 2008-2009 en 2009-2010 gemiddeld 65 procent hogere schulden. En hier houdt het niet op. Het rapport toont ook aan dat naast de economische voordelen, het GM-katoen ondanks het gebruik van vele beschermingsmiddelen, toch nog met grote oogstverliezen door insectenplagen kampen.

Het rapport steunt de eis van Greenpeace om het telen van GM-katoen te verbieden. Ook vroeg de organisatie de regering om een actieve rol te spelen in de ondersteuning van biologische katoenteelt.

15-06-10


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven