Extra groot pootgoed beschermt aardappelen tegen Phytophthora-aantasting

In de biologische aardappelteelt is de schade in een jaar met vroege Phytophthora aantastingen minder groot wanneer telers extra groot pootgoed hebben gebruikt of het gewas met extra stikstof hebben bemest. Extra vroeg poten of het tijdelijk afdekken van de ruggen met folie heeft in zo'n situatie nauwelijks effect. Dat concludeert Praktijkonderzoek Plant en Omgeving (PPO op basis van een tweejarig onderzoek in Lelystad.

PPO keek met name naar maatregelen die de teelt kunnen vervroegen. Het idee is dat een vroege uitbraak van Phytophthora dan niet leidt tot grote schade zal leiden. Wanneer het loof van het gewas al vroeg moet worden gedood vanwege Phytophthora gaat dat ten koste van de opbrengst. In de proef was al het pootgoed voorgekiemd. Er bleken grote verschillen in vroegheid tussen rassen. Een nadeel van een vroeg ras is dat het in de bewaring snel gaan kiemen, maar om het risico van schade door Phytophthora te beperken blijkt een ras dat vroeg zijn opbrengst haalt zeer gunstig.

Bron: AgriHolland, 11/06/10 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.