Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Louis Ruissen: "biologisch fruit economisch erg interessant"

Louis Ruissen (50) uit Varik teelt al twaalf jaar biologisch fruit. Hij won met zijn biologisch appelsap dit jaar de prijs voor het lekkerste sap van Nederland, toegekend door Prisma, de vereniging van biologische fruittelers. "Een prijs zegt dat je op de goede weg zit, dus het doet je toch wel wat."

"Al bijna twaalf jaar telen we biologische appels en peren. We zijn er aan begonnen omdat het voor jezelf bijvoorbeeld gezonder is, Je bent niet boven een gifton bezig met middelen die je inademt of via je huid binnenkrijgt. Maar het is ook steeds beter mogelijk op een natuurlijke wijze plagen te bestrijden. De overheid stelt steeds meer geld beschikbaar voor adviseurs en onderzoek op dit terrein. De roze appelluis was een groot probleem, maar die kan nu met een natuurlijk middel worden bestreden. En ook economisch is biologisch fruit interessant. Het brengt veel beter op dan regulier fruit. Bovendien halen we bijna dezelfde opbrengst als van bomen in de reguliere teelt. Appels met een schoonheidsfoutje gaan in het sap. Dat sap maakt een bedrijf in Breukelen voor ons, het wordt in het hele land verkocht. Maar ik pas op geen muffe appels, rot fruit of te groen fruit er in te verwerken. Dat proef je altijd. De mix is helemaal niet geheim: we gebruiken 20 procent rode boskoop en 80 procent elstar. Nu hebben we dan de prijs voor het lekkerste sap van Nederland, dat is toch leuk. Je bent op de goede weg, vind ik. En het is ook een aansporing voor collega’s in de biologische teelt om het komend jaar beter te proberen te doen.”

Bron: Nieuwsbrief Fruitpact, 14-06-10

Publicatiedatum: