Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Voorloper in compostthee

Wijngaard en wijnmakerij El Placer in Lelystad bestaat tien jaar

El Placer, de biologische wijngaard en wijnmakerij op de Groene Velden 140 bestaat tien jaar. Tien jaar wijn van eigen bodem, zonder toepassing van enig chemisch bestrijdingsmiddel, Johan Rippen en Lidwien Vos de Wael zijn er trots op.

"We zijn begonnen op basis van veronderstellingen, er was nagenoeg niets bekend over wijnbouw in Nederland, laat staan op de vruchtbare poldergrond. We zijn ook een hoop dingen tegengekomen die we vooraf niet wisten, en misschien maar goed ook. Want nu staat er toch maar de wijngaard waar wij en veel vrijwilligers plezier in hebben. Moreel gezien voelen die vrijwilligers zich stuk voor stuk een beetje eigenaar, zo wordt het project gedragen.

Nieuwe ervaring

"Heel specifiek hebben we ons verkeken op de hoeveelheid werk, er was in Nederland geen ervaring met de bedrijfsmatige wijnbouw. Gelijkertijd met ons zijn een vijftiental anderen begonnen, daardoor is er nu veel meer kennis en ervaring voorhanden."

Toch zijn Johan en Lidwien nog een beetje de roependen in de woestijn. "Omdat we de enigen zijn die echt volledig biologisch werken. Wij zijn dat eigenlijk als 'extra' gaan doen, vanwege de bijzondere omstandigheden waaronder wij kunnen telen. Ook dat hadden we niet voorzien, maar hebben we wel gedaan. We gebruiken dus helemaal geen middelen. Alles wat we hier doen kun je zien, ruiken en proeven." Ook toevoegingen die in de gangbare druiventeelt worden gebruikt, zoals koper en zwavel worden door El Placer niet toegepast.

"Dankzij relaties kwamen we op het spoor van compostthee, daar wordt in Amerika veel mee gewerkt. In het begin keken we de kunst af en maakten we onze eigen compostthee, maar de stabiliteit daarvan liet wat te wensen over. We importeren nu compostpakketten, die we zelf mengen met water en zuurstof, dat laatste door middel van beluchtingspompen. Het mengstel dat dan ontstaat sproeien we op de planten. In die thee zitten veel bacteriën en schimmels, maar door de hoge concentratie gaan ze elkaar bestrijden en gaat er niets woekeren. Het herstelt zelfs de schade van zure regen. Het is wel even vreemd, want eigenlijk zit er alles in wat je nu juist niet in je druiven wilt hebben."

De bedoeling is dat ook overige wijngaarden in Nederland geheel op dit systeem gaan overstappen en een soort compostthee-community gaan vormen. "We exporteren dit product vervolgens weer. Er is nog een voordeel: het werken met compostthee is aanmerkelijk goedkoper dan met de traditionele middelen en het kan niet bederven, de schimmels evolueren met de leeftijd van de compost mee."

Bij El Placer zijn zo'n 1350 wijnranken te vinden, goed voor zo'n 1500 flessen rode wijn en rosé en een aantal likeuren uit eigen huis. "En we maken nog grappa en verjus, de originele."

De wijnen van El Placer zijn verkrijgbaar bij de Ekolander in 't Lelycentre en bij El Placer zelf, bijvoorbeeld tijdens de open dagen op 12 en 13 juni, waarmee aangesloten wordt op de open dagen van een aantal bedrijven aan de Bronsweg.

Bron: FlevoPost, 09-06-10
Publicatiedatum: