Topkok Sergio Herman kookt alleen met biologisch geteelde producten

Topkok Sergio Herman van sterrenrestaurant Sluis in Oud Sluis wil geen groene kok genoemd worden, ondanks dat hij alleen nog maar biologisch kookt. Dat zegt hij in een interview met Proefschrift. Sinds kort is Herman helemaal overgestapt op de biologische agenda. "Ik heb natuurlijk al vaker biologisch geteelde groenten en kruiden in de keuken gebruikt. Elke keer merkte ik dat ik daardoor veel intensere en complexere smaken kon realiseren."

Goed gevoel

Duurzaamheid en biologische teeltwijzen zijn voor hem nu dan ook vanzelfsprekendheden geworden, die prima passen in de pure keuken die hij zoekt. "De producten hebben een meerwaarde voor mij. Vooral die smaken blijven je bij. Of elke gast dat kan proeven maakt mij niet uit. Dat is niet belangrijk, ik moet er zelf een goed gevoel bij hebben", aldus Herman tegen Proefschrift. De topkok heeft er ook niet veel behoefte aan om tafel 'al dat biologische' uit te leggen. "De totaalbeleving is hetzelfde gebleven, biologisch of niet."

Groene kok

Maar ook al staan biologische producten en duurzaamheid bij zijn restaurants Oud Sluis en Pure-C in Cadzand centraal, toch wil hij geen 'groene kok' genoemd worden. "Een voorbeeldfunctie is prima, maar in de eerste plaats ben ik natuurlijk gewoon een chef die met zijn smaken bezig is. Als er door biologisch te werken meer aandacht komt voor een gezondere keuken, dan is dat mooi."

Afwijzen

Hij vermoedt ook dat er altijd mensen zullen zijn die het biologische afwijzen, net als bij de moleculaire keuken. "Je maakt het jezelf niet gemakkelijker om op die manier te werken. Maar dat zie je ook bij de duurzame producenten terug: de teelt van producten is gewoon veel arbeidsintensieve."

Bron: HorecaEntree en Biofoodonline, 09-06-10

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.