Organic Exchange: 'C&A 's werelds nummer één in verkoop biokatoen'

C&A Europa is de nummer één in de wereld op het gebied van verkoop van kleding van gecertificeerd biologisch katoen. Dit blijkt uit een recent gepubliceerd rapport van Organic Exchange, een organisatie die zich inzet voor de productie van biokatoen. De nummers twee en drie zijn het Amerikaanse sportkledingmerk Nike en de Amerikaanse winkelketen Walmart.

C&A vindt het 'hoopvol' dat biokatoenen kleding het ook in 2009 goed heeft gedaan, ondanks de economische crisis en de wereldwijde malaise op de textielmarkt. "Wij zijn erg vereerd dat wij deze positie hebben bereikt. En dat in zo’n korte tijd. Toen wij namelijk in 2007 de beslissing namen om artikelen van biokatoen in ons assortiment op te nemen, hadden we dit niet mogen hopen", zegt Maiko Slegtenhorst, woordvoerder en lid van de directie van C&A Nederland. Slegtenhorst laat weten dat het prijsbeleid van C&A hieraan heeft bijgedragen. "De prijzen van onze biokatoen artikelen liggen niet hoger dan die van de artikelen van traditioneel katoen. De consument betaalt dus niets meer bij C&A voor organisch katoen."

In 2009 steeg C&A's omzet in biokatoen met meer dan 17 procent ten opzichte van het jaar ervoor, tot achttien miljoen stuks. In 2010 verwacht C&A ongeveer 23 miljoen stuks biokatoenkleding te verkopen. Daarmee zal het aandeel van gecertificeerde biokatoen in de totale katoencollectie van C&A 10 procent bedragen. Ter vergelijking: biologische katoen maakt slechts 0,75 procent uit van de totale katoenproductie wereldwijd. C&A Europa heeft momenteel 1.410 winkels, verspreid over 19 Europese landen.

Volgens Organic Exchange steeg de wereldwijde omzet in textielproducten uit biokatoen het afgelopen jaar van 3,2 naar 4,3 miljard Amerikaanse dollar, een stijging van ongeveer een derde in één jaar tijd. Als deze groei zich, zoals verwacht, doorzet met tussen de 20 en 40 procent per jaar, dan zal de wereldwijde omzet in biokatoenproducten stijgen tot 5,1 miljard dollar in 2010 en 6 miljard dollar in 2011.

Momenteel wordt in 22 landen ter wereld biologisch katoen geteeld, op een oppervlakte van in totaal 250.000 hectare. Volgens het rapport van Organic Exchange zijn er wereldwijd inmiddels 220.000 boeren die bestaan van de biologische katoenteelt.

Behalve met het gebruik van biologische katoen draagt C&A meer steentjes bij aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Zo sponsort C&A een aantal bijscholingsprogramma’s voor boeren, waarin zij bijvoorbeeld leren hoe wisselbouw kan zorgen voor meer economische zekerheid. Ook organiseert C&A trainingsbijeenkomsten voor spinnerijen, handelaars en fabrikanten over onderwerpen zoals productzuiverheid, textielverwerking, certificering, labelling, en milieuvriendelijk gebruik van water en energie. En ten slotte investeert C&A ook in sociale projecten, zoals het toegankelijk maken van scholing voor kinderen op het platteland.

Bron: Fashion United, 07-06-10

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.