Meerderheid Nederlandse bedrijven wil belastingvoordelen bij groene investeringen

Een internationaal onderzoek door Regus, wereldmarktleider op het gebied van innovatieve werkplekoplossingen, toont aan dat 66 procent van de Nederlandse bedrijven belastingvoordelen nodig vindt om een snellere groei van het aantal groene investeringen te realiseren. De belangrijkste conclusie is dat met name het MKB en de consultancysector achterlopen met duurzaam ondernemen.

De Regus BusinessTracker laat zien dat Nederland relatief het kleinste aantal bedrijven heeft (10 procent) dat de carbon footprint monitort, Canada (9 procent) niet meegerekend. Verder blijkt dat 57 procent van de ondernemingen geen beleid heeft ontwikkeld om in energiezuinige apparatuur te investeren. En 46 procent van de ondernemingen vindt operationele kosten zeer belangrijk: er wordt alleen geïnvesteerd in energiezuinige - en koolstofarme - apparatuur als dat goedkoper of net zo duur is als conventionele apparatuur.

Maar liefst 66 procent van de ondernemingen geeft aan dat wanneer de overheid belastingvoordelen zou bieden om te investeren in energiezuinige of koolstofarme apparatuur, zij hun groene investeringen aanzienlijk zouden versnellen.

Kleine ondernemingen en consultants lopen achter

Over de hele linie presteren kleine ondernemingen (minder dan 50 werknemers) onder het gemiddelde wat betreft het feitelijke en voorgenomen niveau van groen investeren. Dit duidt erop dat kleinere ondernemingen moeilijker zijn aan te zetten tot het kiezen van koolstofarme apparatuur wanneer die marginaal duurder zijn. De kosten op de korte termijn voor kleine bedrijven zijn vaak belangrijker dan langetermijninvesteringen.

In Nederland heeft slechts iets meer dan een kwart (26 procent) van de kleine ondernemingen geïnvesteerd in koolstofarme apparatuur; bij grote ondernemingen (meer dan 250 werknemers) is dit 74 procent. Van die laatste categorie beschikt zelfs 84 procent over een bedrijfsbeleid voor het investeren in koolstofarme apparatuur, tegen minder dan de helft (35 procent) van de MKB-ondernemingen. Diverse plannen op regeringsniveau houden geen rekening met de daadwerkelijke behoefte aan groen investeren bij kleinere bedrijven.

Minimaliseren leegstand dringt uitstoot ook terug

"Ons onderzoek laat zien dat het toekennen van belastingvoordelen een groot verschil kan maken. Een groeiende populariteit creëert bovendien een veel grotere markt, waardoor prijzen zullen dalen", aldus Eduard Schaepman, algemeen directeur van Regus Benelux. Schaepman voegt toe: "Groene investeringen beperken zich niet alleen tot technologie, maar horen betrekking te hebben op alle effectieve en meetbare milieu-initiatieven, zoals het minimaliseren van leegstand. Volgens voorzichtige schattingen staat structureel 38 procent van de kantoorruimte leeg. Toch wordt die ruimte verwarmd, gekoeld en verlicht. Dat zorgt ieder jaar voor tonnen aan zinloze CO2-uitstoot. Het terugbrengen van leegstaande kantoorruimte zou dan ook - net als het investeren in energiezuinige apparatuur - in aanmerking moeten komen voor belastingvoordeel."

Bron: Duurzaam Nieuws, 06-06-10

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.