Kartonsoorten voorzien van coating

Stora Enso breidt assortiment bio-afbreekbaar verpakkingskarton uit

Stora Enso, producent van papier- en pulpgroepen, heeft haar assortiment bio-afbreekbaar verpakkingskarton uitgebreid met kartonsoorten die kunnen worden voorzien van een bio-afbreekbare coating. Stora Enso speelt hiermee in op de groeiende vraag naar bio-afbreekbaar verpakkingsmateriaal.

Zo zijn de papieren bekers die worden gebruikt in het Finse Paviljoen op de huidige Wereldtentoonstelling in Shanghai gemaakt van bio-afbreekbaar Cupforma-karton. De Cupforma-kartonfamilie biedt de mogelijkheid bio-afbreekbaar materiaal in te zetten voor de meest gebruikte toepassingen, zoals drinkbekers voor hete en koude dranken en bekers voor ijs en yoghurt. Cupforma Classic Bio voldoet aan de eisen voor composteerbaarheid volgens EN 13432 en aan de ASTM 6400-standaarden.

Trayforma Performance Bio kan worden ingezet voor kartonnen trays die worden gebruikt om verse en gekoelde producten te verpakken die niet in de verpakking worden verhit worden, zoals groenten, salades en sandwiches. Alle bio-afbreekbare kartonsoorten van Stora Enso zijn goedgekeurd voor gebruik in direct contact met voedsel.

Stora Enso werkt al jaren aan de ontwikkeling van zogeheten biopolymeercoatings. Polymeercoatings zorgen voor de voor de verpakking gewenste barrière-eigenschappen, die de inhoud beschermen tegen de inwerking van zuurstof, vocht, geur, smaak en licht. Dat resulteert in een langere houdbaarheid in de schappen. De keuze van de coating hangt af van de vereiste barrière-eigenschappen. Biopolymeercoatings voorzien in ieder geval in het afsluiten van zuurstof, vocht en vet.

Karton met een biopolymeercoating wordt afgebroken tot humus en CO2. In recyclingschema's worden bio-afbreekbare producten primair aangeduid als composteerbaar materiaal. Hoe die schema's er precies uitzien hangt af van lokale omstandigheden. De kartons van Stora Enso kunnen ook veilig worden ingezameld en gescheiden of samen of met andere papier- en kartonproducten worden gerecycled.

Bron: VerpakkingTotaal, 06-05-10 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven