Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

VK: Glyfosaat gevonden in biologische producten bij Tesco, Waitrose

De Engelse actiegroep het Organics Council heeft melding gemaakt van de 'mogelijke brede besmetting' door glyfosaat in biologisch graan en ontbijtproducten. Ze zeggen dat ze sporen van het middel hebben gevonden in twee van de drie gecertificeerde biologische granen en ontbijtproducten die het heeft getest. 

Het Duchy Organic Farmhouse Batch brood van Waitrose en de biologische bloem van Tesco hebben beiden positief getest op glyfosaat, onder de kwantificatie limiet van 0,01 mg/kg, maar met concentraties boven de 0,002 mg/kg, zo liet het Organics Council weten. In het derde ontbijtproduct dat getest werd - Whole Earth Golden Organic Corn Flakes - werden geen sporen van glyfosaat aangetroffen. 

Het maximale toegestane residu van glyfosaat dat in producten in de EU mag zitten is 0,01 mg/kg, terwijl 0,002 mg/kg de laagste kwantificatie limiet is van de gebruikte methode. De resultaten vielen ergens tussen deze twee niveaus, maar het Organic Council geeft aan dat het niet kan zeggen 'hoe dichtbij' de limiet het glyfosaat gehalte in de producten zat. 

Een bedreiging voor de geloofwaardigheid van de biologische productie

Het Organics Council is een vrijwilligersorganisatie die door middel van crowdfunding tot stand is gekomen. Het doel van de organisatie is "het biologischer maken van biologische producten". De organisatie begon twee jaar geleden met zijn onderzoek. 

Het Council geeft aan dat ze niet uitgaan van "opzet", maar dat bodembesmetting een mogelijke bron van het glyfosaat residu in de producten zou kunnen zijn. Ook de uitwisseling van stoffen tussen biologische en niet-biologische bedrijven kan een bron van de besmetting zijn, gezien de "slechte voorwaarden voor scheiding van de buffer zones". Een derde optie die ze geven is dat de besmetting na de oogst heeft plaatsgevonden, doordat de producten verwerkt zijn in bedrijven die zowel biologische als niet-biologische producten verwerken. 

"Overdrijving, zelfs misleidend"

De Engelse biologische certificeringsinstantie de Soil Association was behoudender in zijn interpretatie van de bevindingen van het onderzoek. 

"Zeggen dat deze resultaten een wijdverspreide besmetting met glyfosaat bevestigen is een overdrijving, en zelfs misleidend", zegt een woordvoerder van de organisatie aan FoodNavigator.

"Over de resultaten van de biologische bloem; het lab kan glyfosaat niet meten op een niveau van minder dan 0,01mg/kg en de resultaten zijn daarom niet eenduidig over wat het niveau is. Het Organics Council zegt dat dit 0,02 mg/kg is, maar dit niveau is zo laag (2 deeltjes per 100 miljoen) dat het amper gemeten kan worden", benadrukte de woordvoerder. 

De Soil Association en het Organics Council zijn het op een punt echter wel eens: de agrarische productie moet afstand nemen van zijn afhankelijkheid van bestrijdingsmiddelen. 

"Ze luisteren alleen naar de industrie"

Een woordvoerder van het Organics Council zet zijn vraagtekens bij de motieven van de Soil Association om de geloofwaardigheid van het onderzoek in twijfel te trekken. Hij geeft aan dat de grote certificeringsorganisatie gevestigde belangen heeft in het beschermen van de status quo." 

"De Soil Association lijkt alleen te luisteren naar zijn handelspartners, terwijl ze juist aandacht zouden moeten hebben voor wat de consument wil: pure biologische producten", vertelt de woordvoerder.

Bron: Food Navigator
Publicatiedatum: