"Prijs is ode aan hele samenwerking in de keten"

Bananenbrood van Ekoplaza 'Favoriet Bioproduct 2018'

Tholen – Uit een selectie van dertien biologische producten mag het bananenbrood van Udea zich het 'Favoriete Bioproduct 2018' noemen. De winnaar werd op donderdag 18 januari bekendgemaakt op de Bio-beurs. Tijdens de beurs konden bezoekers hun stem uitbrengen. "Deze prijs is een ode aan de hele samenwerking in de keten", reageert Steven IJzerman van Udea. Aan de verkiezing konden alleen biologische producten meedoen die ná januari 2017 werden geïntroduceerd. 


Jan Groen van Green Organics en tevens voorzitter van BioNederland kondigt de winnaars van Het Beste Bioproduct 2018 aan. 

Jan Groen, voorzitter van BioNederland, reikte de prijs uit. "De trend naar minder vlees en minder koolhydraten is duidelijk terug te zien in de productintroducties. Ook spelen nieuwe biologische producten in op het tegengaan van verspilling."

Bijzondere Veghelse samenwerking 

Het bananenbrood komt voort uit een bijzondere Veghelse samenwerking. Het brood wordt namelijk gemaakt van bananen die te snel rijp zijn geworden en daardoor niet meer de winkel in kunnen. Vanuit de overtuiging 'Let's bake the world a better place' zocht Udea naar een oplossing om deze bananen alsnog een tweede leven te geven. Met een magazijn in Veghel vond Udea in Hutten een partner. Deze organisatie strijdt ook tegen voedselverspilling. Voor het bananenbrood wordt beroep gedaan op de Kentalis Bakkerij van Hutten, waar bakkers met een arbeidshandicap werken. "Het zijn al deze verschillende facetten bij elkaar die ook de jury niet onberoerd lieten. Het totaalplaatje binnen deze samenwerking klopt gewoon."


Jan Groen feliciteert Steven IJzerman van Udea met de eerste prijs.

"Een toppunt van restverwaarding. Het is meer dan alleen biologisch", aldus de publieksstem. Steven is vanzelfsprekend trots op deze onderscheiding. "We waren er al van overtuigd dat we met dit bananenbrood een mooi product in handen hadden. Dat het zo breed wordt opgemerkt, is dan ook een bijzondere erkenning." Volgens de kwaliteitsmanager bieden zulke initiatieven ook kansen voor andere groenten. "De rodebietenbrownie en de wortelmuffin van restgroenten die anders als veevoer zouden weggaan, passen in dezelfde lijn." Het bananenbrood van Udea kon rekenen op 28 procent van de stemmen.

Runner-up: KOOC

Met 25 procent van de stemmen traden de gezonde kant-en-klaarmaaltijden van KOOC van Ralph Moorman in Udea's voetsporen. De voedingsdeskundige maakte faam met zijn hormoonbalansprogramma, waarin hij diverse BN'ers heeft gecoacht bij het behalen van een ideaal gewicht. Ook heeft hij een vijftal boeken op zijn naam staan, die tezamen ruim 150.000 keer zijn verkocht. De organisatie prees de opzet van deze makkelijk te bereiden maaltijden. "Met KOOC kun je rekenen op een gezonde en smaakvolle hap", luidde het oordeel. 

 
Jan Groen schudt ook Ralph Moorman van KOOC (rechts) de hand. 

Derde plaats: Biobites

Ook Biobites gooide hoge ogen bij het publiek met de Kokos Koekjes Chuncky Banana. "De koekjes zijn vrij van toevoegingen, bieden een mooie balans en laten een kleine 'food'print achter", was het oordeel. 


Jan Groen feliciteert tot slot ook Simone van der Heide van Biobites.

De volgende producten dongen mee naar de prijs:
 1. BIO-Center ZANN - Sweet Dreams
 2. De Rit - Kikkererwtenchips Sour Cream & Onion
 3. Udea - Bananenbrood
 4. Florentin - Falafel burger
 5. Florentin - Hummus +
 6. KOOC – Kant-en-klaar maaltijden
 7. Eco Warehouse - Vejibag
 8. Eco Warehouse - SoapLift
 9. De Traay - Honing met cranberry
 10. Biobites - Kokos Koekjes Chuncky Banana
 11. Lovechock - Extra Pure
 12. Terra Sana - Triangles Maïs & Peulvruchten
 13. La Vie Est Belle - RizRiz
De 'Verkiezing Favoriet Bioproduct 2018' is een initiatief van Bionext en BioNederland.

Voor meer informatie: www.mijnfavorietebioproduct.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven