Nieuwe zaadteeltcoöperatie de Zaderij opgericht

Een groep boeren, tuinders en zorgboerderijen die zelf zaad van zaadvaste rassen vermeerderen hebben zich verenigd in een coöperatie met de naam de Zaderij. De leden van de coöperatie vinden dat veredeling, selectie en zaadteelt nu te veel afhankelijk is van een klein aantal grote zaadbedrijven en dat de invloed van technologie en supermarkt op plantenveredeling veel te groot is. De telers willen door zaadteelt in eigen hand te nemen een positieve bijdrage leveren aan biodiversiteit en aan diversiteit van ideeën over hoe voedsel er uit moet zien.Gedurende duizenden jaren hebben boeren en tuinders zelf groenten en andere cultuurgewassen geselecteerd en in stand gehouden. Dat deden zij naar eigen inzicht met aandacht voor hun omgeving en de bodem en een gedrevenheid om voedzame gewassen te telen. En dat gaan de telers van de Zaderij ook weer doen: Door zelf te selecteren op hun biologische akkers in plaats van in het laboratorium, door uit te gaan van ecologie en duurzaamheid in plaats van alsmaar meer en alsmaar sneller, door zich te richten op korte ketens en eerlijke vergoeding in plaats van schaalvergroting en lage lonen. En vooral door te selecteren op smaak en voedingskwaliteit in plaats van op uniformiteit en hoge opbrengst.
Met name op het gebied van smaak en voedingswaarde willen de leden van de Zaderij oude rassen terughalen of nieuwe rassen veredelen die beter zijn dan de hoog producerende moderne F1 hybriden. Met wetenschappelijke kennis uit onder andere de biodynamische landbouw is daar nog veel te bereiken. Gezonde voeding is natuurlijk veel meer dan een zo'n zoet mogelijke tomaat.

De Zaderij is het enige Nederlandse zaadbedrijf dat als boeren-coöperatie georganiseerd is en dat uitsluitend zaadvaste rassen produceert. 
Vanaf nu is er al een assortiment zaden beschikbaar voor tuinders en hobbykwekers. De zaden zijn te koop zowel in een webshop als in mooie gekleurde zakjes in een houten display voor in natuurvoedingswinkels en tuincentra. 

De Zaderij staat op de Bio-beurs op stand 260. Ook geeft veredelaar Jan Velema een lezing over eigen zaadteelt op woensdagavond. 
 
Voor meer informatie: www.zaderij.nl 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Rss Twitter

© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven