Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Geen grondbederf en meer ruimte voor andere teelten"

Ultravroege rassen maken maisteelt duurzamer

Tholen – De maisteelt staat ook binnen de biologische sector te boek als een weinig duurzaam gewas. De veelal late rassen die voorhanden zijn voor snijmais in de veeteelt werken grondbederf in de hand en leiden dikwijls tot gemiste opbrengsten.

Voor veredelingsbedrijf Nordic Maize breeding een belangrijke drijfveer om op zoek te gaan naar maisrassen die eerder van het land af komen. "Door vroeg te oogsten kun je de grond optimaal benutten. Zo blijft er meer ruimte over voor de teelt van wintergewassen of groenbemesters én vermijd je overlap tussen andere teelten. Door gewasrotatie verbetert bovendien de bodemkwaliteit", vertelt Grietje Raaphorst. "Het ultravroege maisras Joy voorziet daarin."


Grietje Raaphorst (Nordic Maize Breeding) en Laurens van Run (LVR Agriculture) denken in meerjarige teeltsystemen. "Je kunt het gewas nauwlettend op overige teelten laten aansluiten door zelf het zaaimoment te kiezen", vertelt Grietje.

Het bedrijf hanteert meerdere productievelden in Nederland. Ambient en Joy zijn de enige biologische maisrassen in Nederland die via zaad worden verkregen. Vrijwel al het beschikbare maiszaad komt uit Frankrijk. Weinig praktisch, zo blijkt. Zowel de zaadteelt als de teelt van het gewas hebben een bijzonder lange aanlooptijd. Het lange seizoen belemmert veel Nederlandse akkerbouwbedrijven om hun andere teelten op te starten op de momenten dat het hen dat het beste uitkomt, merkt Grietje.

"Dat seizoen is niet aangepast aan de (klimaat)omstandigheden in Nederland. Joy kan daarentegen al in mei gezaaid worden en heeft een heel kort seizoen nodig. In mei zaaien betekent eind augustus al oogsten. De teelt van winterkoolzaad of graan sluit daar naadloos op aan. Tegelijkertijd kunnen andere telers besluiten om juist later in het voorjaar te zaaien als dat beter aansluit op de teelt van andere gewassen, zoals vroege aardappelen, spinazie, sla en andijvie."

Het verklaart ook waarom er uit Finland en Noorwegen concrete interesse is voor de vroege maisrassen. Ook daar zijn de late rassen moeizaam in te passen in de bedrijfsvoering van veel akkerbouwbedrijven.


Joy: een ultravroege maissoort. Indien Joy in mei wordt gezaaid, kan in september al geoogst worden. Zo blijft er ruimte over voor de winterteelt.

Naast het veredelingsprogramma voor mais voert Nordic Maize breeding ook een programma voor wintererwten, om tegemoet te komen aan de onvoorspelbare en wisselvallige winters in Nederland. Inmiddels zijn verschillende typen wintererwten ontwikkeld. Oud-stagiair Laurens van Run brengt de wintererwten op de markt. Laurens is dealer van het Duitse zaadbedrijf DSV, dat ook enkele rassen van Nordic Maize breeding binnen Europa vermarkt.

Voor meer informatie:

Grietje Raaphorst
Nordic Maize breeding
Maisveredelingsbedrijf
T: 06-17345947
nmb.graaphorst@gmail.com
www.nordicmaize.com

Laurens van Run
LVR Agriculture
Zaadteelt en -handel (dealer)
T: 06-26755044
LVRagriculture@gmail.com