Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Techniek uit medische wereld vormt basis in bemestingssysteem

"Doseringssysteem precisiebemester regelt afgifte alleen bij wortels"

Tholen – "Zijn unieke doseringssysteem gooit hoge ogen onder biologische telers", vertelt een opgewekte Herre Bartlema tijdens de Biologische Velddag in Lelystad over zijn precisiebemester, die reeds in 1995 zijn opwachting maakte. Het systeem maakt gebruik van vloeibare meststoffen die door een slangenpomp worden geleid. "Goede bemesting is cruciaal voor kwalitatief hoogwaardige en hoge opbrengsten. Dankzij deze techniek bereiken de meststoffen alleen de wortels. Zo bespaar je 20 procent op de dosering en verhoog je de opbrengsten met een zelfde fractie. Daarmee benut een biologische teler zijn vinasse optimaal. Daarbuiten is deze bemestingswijze ook ecologisch verantwoord. Je hebt immers geen uitvloei naar nabijgelegen sloten."


De precisiebemester tijdens de Biologische Velddag in Lelystad op 21 juni.

Peristaltische beweging

De slangenpomp wordt aangedreven door een loopwiel of zaaias. Door de tandwielcombinatie anders in te stellen kan de dosering eenvoudig geregeld worden. Een siliconenslang die in verbinding staat met een groot bassin zorgt voor toevoer van de meststof. "Opslag in 1000 litervaten is daarbij het eenvoudigst, omdat daarvoor vaak geen vergunning vereist is. Je hoeft dan dus geen speciale voorzieningen te treffen", verduidelijkt Herre.

De siliconenslang wordt in dit proces middels een peristaltische beweging leeggedrukt. De techniek erachter komt uit de medische wereld. "Het slangenpompsysteem werkt heel nauwkeurig, omdat je altijd met dezelfde snelheid en slangvolume werkt. Elke sectie heeft dezelfde omwentelingssnelheid en slangdikte. Omdat elk afgiftepunt door dezelfde as wordt aangedreven is er dus sprake van een constante dosering."

Duurzaam in gebruik

Omdat je met zouten werkt, ligt corrosievorming op de loer. Bij andere pompsystemen is onderhoud dan ook een grote kostenpost. "Bij onze slangenpomp komen de vloeistoffen echter niet in contact met bewegende delen, waardoor die problematiek helemaal niet aan de orde is", aldus Herre. De siliconenslang is duurzaam in gebruik en hoeft pas na bemesting van 1000 hectare vervangen te worden. De drukrollen gaan vijf keer zo lang mee. "Dat scheelt weer in de portemonnee", besluit hij.

Klik hier voor de precisiebemester in werking (video).

Voor meer informatie:
Ir. Herre Bartlema
Landbouwcommunicatie BV
Plataanlaan 57
6708 PT Wageningen
M: 06-51596092
T: 078-6735290
blc@precisiebemester.nl
www.precisiebemester.nl