Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Eosta in NPO-programma De Monitor over voedselverspilling:

"Pas als we erkennen dat er een probleem is, kunnen we het oplossen"

Op zondagavond 28 mei zond NPO2 het programma De Monitor uit, over het thema voedselverspilling. In het programma onderzoekt presentator Teun van de Keuken hoe grote bedrijven omgaan met voedselverspilling. Hij gaat langs bij Eosta, omdat de specialist in biologische groente en fruit van de benaderde partijen als enige openheid wil geven in de omgang met voedselverspilling. Michael Wilde, Manager Duurzaamheid en Communicatie bij Eosta, legt uit waarom: "Pas als we erkennen dat er een probleem is, kunnen we het oplossen."



Een van de manieren waarop Eosta verspilling tegengaat, is de samenwerking met Jakob Meinardi van Stichting Zuid, die groente en fruit bij bedrijven ophaalt voor vijftien voedselbanken in de regio Rotterdam. Meinardi komt uitgebreid aan het woord in het programma. Hij vertelt dat sommige bedrijven liever hun producten weggooien dan het weg te geven. In november 2016 riep Eosta de sector op om Stichting Zuid en gelijksoortige sociale initiatieven te steunen, en het storten vóór te blijven.

Appelen schenken mag niet

Sommige onderwerpen die tijdens het bezoek aan Eosta werden gefilmd haalden helaas niet de eindmontage. Zo liet Michael biologische appelen zien die Eosta niet aan Stichting Zuid mag schenken, omdat Europese regelgeving dit verbiedt. Het gaat om appels met een kleine beschadiging in de schil, door bijvoorbeeld windschade. De appels zien er mooi uit en zijn uitstekend van kwaliteit, maar volgens Europese regels mag van elke partij appels maximaal 2% een beschadiging van de schil hebben. Keuringsdienst KCB staat daarom niet toe deze appelen aan Stichting Zuid te schenken, hoewel er weinig mis mee is.


Bert van Drongelen (accountmanager bij Eosta) toont de appelen die niet naar Stichting Zuid mogen.

Geen vooruitgang geboekt

Wereldwijd wordt ongeveer een derde van al het voedsel weggegooid. De Nederlandse overheid stelde zich tussen 2009 en 2015 ten doel om de voedselverspilling terug te dringen met 20 procent, maar in werkelijkheid bleef het cijfer precies gelijk. Het meeste voedsel wordt weggegooid door consumenten, maar ook bedrijven gooien veel weg. In de documentaire komt uiteindelijk Albert Heijn aan het woord, die als enige supermarktketen toch bereid blijkt te zijn om te vertellen over zijn omgang met voedselverspilling.

Bekijk hier het programma online terug.

Jacob Meinardi van Stichting Zuid en Michaël Wilde van Eosta komen in beeld tijdens de eerste zeven minuten.

Voor meer informatie: www.eosta.com/nl
Publicatiedatum: