Esben Lunde Larsen, Deense minister:

"Groei Deense biosector niet voorbehouden aan thuismarkt"

Tholen – "De Deense biosector kan ook de komende jaren op onze toewijding rekenen", vertelt Esben Lunde Larsen, Deense minister van Leefomgeving en Voeding. Nergens anders ter wereld is het marktaandeel van biologisch zo hoog als in Denemarken, blijkt uit cijfers van Statistics Denmark. Van de totale Deense levensmiddelenmarkt is 8,4 procent biologisch, waarmee het land bioreuzen als Zwitserland en Oostenrijk achter zich laat. Kopenhagen vormt het epicentrum.


Bron: mfvm.dk

Wij spreken de minister tijdens de BIOFACH in Neurenberg. Het geheim achter het Deense succes? "De bevolkingsdichtheid speelt zeker een rol. Denemarken zit bepaald niet verlegen om landbouwgrond. De ruimte om uit te breiden is er, of het nu gaat om nieuwe telers of telers in de omschakeling. Het land is daarom verzekerd van een stabiele aanvoer. Telers zien in bio een rotsvaste investeringsmogelijkheid met kansen voor de exportmarkten", verklaart Larsen. De groei is echter niet louter marktgedreven: de publieke opinie over biologisch is positief en de Deense beleidsinvloeden daaromtrent zijn minstens zo doorslaggevend. De koek wordt binnen de Deense biosector eerlijk verdeeld; geen van de subsectoren krijgt een voorkeursbehandeling.

Larsen: "Als Deense overheid zien wij het als een morele verplichting om zuinig te zijn op natuurlijke hulpbronnen en deze respectvol te behandelen. Zo staat dierenwelzijn hoog op de politieke agenda. Dan kom je al snel op bio uit." Het publieke debat wordt niet geschuwd: middels rondetafelgesprekken met de biologische en de conventionele sector inventariseert de Deense overheid waar zowel groeikansen als pijnpunten liggen. Daar kan de sector als geheel vervolgens op inspelen. "Naast onze biologische levensmiddelen is onze kennis ook een belangrijk exportproduct. We verheugen ons erop deze kennis wereldkundig te maken."

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven