"Laat het bodemleven voor je werken"

Gewassen en bodemleven beïnvloeden de bodemkwaliteit

Tijdens de Biobeurs bekeken 150 personen de presentaties over bodemvruchtbaarheid van Wijnand Sukkel en bodemweerbaarheid van Joeke Postma, beiden onderzoekers van Wageningen Plant Research. Levendige discussies volgden over hoe we gebruik kunnen maken van het feit de plant de bodem voedt om de bodemvruchtbaarheid te vergroten, en over hoe het bodemleven gestuurd kan worden voor een zo weerbaar mogelijke bodem met minder schade aan het gewas.Bodem voedt plant, plant voedt bodem

'De bodem voedt de plant' is in de biologische landbouw een belangrijk uitgangspunt. Maar andersom voedt ook de plant de bodem. Planten beïnvloeden de bodemstructuur, maken actief nutriënten vrij uit de bodem en beïnvloeden het bodemleven. Hoe kunnen we gewassen, groenbemesters en specifieke rassen benutten om van dit mechanisme gebruik te maken en onze bodemvruchtbaarheid te verbeteren? Zijn er verschillen in rassen in de invloed van de plant op de bodem?

Weerbare bodem

In een weerbare bodem worden ziekteverwekkers geremd in hun ontwikkeling en is de schade aan het gewas beperkt. Bodemleven speelt hierbij een belangrijke rol. Hoe kan dit bodemleven gestimuleerd worden en levert dit een weerbaardere bodem op? Hoe zetten we deze kennis om in effectieve maatregelen waarmee telers hun bodemweerbaarheid kunnen verhogen?

Meer daarover in deze presentatie.

Bron: Beter Bodembeheer

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven