"Malta centrum van miljoenenfraude met biologische producten"

Italiaans journalistiek onderzoek heeft op televisiezender RAI 3 aangetoond dat Malta het hart is van een miljoenenfraude met graan. Uit de reportage werd duidelijk hoe groot de 'nep-biologische sector' is en hoe er voor miljarden aan nep-biologische graan er wordt verkocht: 2 miljard euro in Italië en rond 60 miljard euro wereldwijd.

In Italië moet je, als je een biologisch certificaat wilt hebben, langs 13 door de provincie bestuurde bedrijven. In principe betaal je een particulier bedrijf voor een biologisch certificaat.Het rapport richt zich op het enorme onderzoek van de openbare aanklager in Verona, waarbij boeren, zakenmensen en certificeringsbedrijven zijn betrokken. De fraude behelst nu al rond €220.000.000 en tot dusver zijn zes mensen in staat van beschuldiging gesteld. Er wordt rond Verona geteeld onder de zogenaamde omerta code, wat inhoudt dat criminele activiteiten worden verzwegen en waardoor voorheen arme mensen nu rijk geworden zijn.

Meer dan de helft van het product is conventioneel geteeld, maar door te mixen ontstaat een 'biologisch' product. Op papier wordt alles opeens biologisch, aldus een voormalige werknemer van een onderzoeksbedrijf. Een boer vertelt dat hij twee kiepwagens besteld om zijn twee producten op te laten halen. Er kwam er maar een, en alles werd bij elkaar gegooid, onder het mom 'het komt toch op hetzelfde neer'. Testresultaten van pesticiden werden ook vervalst.

Het rapport beschrijft een geval waarin partijen graan, soja en maïs door EU grenzen op Malta heen kwamen. De autoriteiten certificeerden de producten, alhoewel het vol zat met pesticiden. Ze kwamen uiteindelijk op de Italiaanse markt terecht.
Eén van de tactieken is om een stuk land in een Oost-Europees land te kopen en het (conventionele) product in Italië te blijven verbouwen. Door de biologische stukken land in het buitenland kan er gedaan worden alsof een biologisch product geïmporteerd wordt, waarmee soms twee keer zo veel verdiend kan worden als met een conventioneel product.

Een woordvoerder van de staatssecretaris van Landbouw zegt dat de Maltese autoriteiten actie ondernemen op dit gebied en zullen rapporteren aan de EU Commissie en de lidstaten.

Bron: Independent

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven