Gemeente Amsterdam brengt bio-bloementeelt in plotselinge stroomversnelling

De biologische bloementeelt wordt in een stroomversnelling gebracht op initiatief van de Partij voor de Dieren. Voortaan zullen alleen nog bloemen van biologische teelt in de openbare ruimte geplaatst worden. Dit geeft een plotse impuls aan de biologische bollenteelt.

"Ik vind het een heel goed signaal dat de gemeente Amsterdam alleen nog biologische bloemen wil inkopen. Handel is altijd een kwestie van vraag en aanbod, dus meer bedrijven zullen biologisch kunnen gaan produceren", vindt Loek Barendse van bloemenveiling FloraHolland.

"Op dit moment is slechts 0.1% van de bollenteelt biologisch, terwijl de gangbare bollenteelt één van de meest vervuilende takken van landbouw is", aldus Johnas van Lammeren, raadslid van de Partij voor de Dieren. "Met het aannemen van dit voorstel zal Amsterdam de biologische sierteelt een enorme impuls geven, waarbij geen gif en kunstmest is gebruikt en zuinig met energie wordt omgegaan. Alleen al tijdens het Tulp Festival afgelopen voorjaar werden er 423.207 tulpen geplant, over het hele jaar zijn het meerdere miljoenen."Uit onderzoek blijkt dat veel bloemen grote hoeveelheden giftige bestrijdingsmiddelen bevatten, zelfs grote hoeveelheden van gifsoorten die al tientallen jaren verboden zijn. Dit gif speelt een grote rol in de afname van bijen, hommels en vlinders, terwijl deze bestuivers juist essentieel zijn voor de biodiversiteit en voedselproductie.

De overstap van de hoofdstad naar biologische bloembollen geeft het goede voorbeeld voor andere gemeenten. Het nieuwe bloemeninkoopbeleid is toonaangevend en verwacht wordt dat andere gemeenten snel zullen volgen. Dit was afgelopen jaar ook te zien toen het Amsterdams verbod op het oplaten van ballonnen bij evenementen door het hele land navolging heeft gekregen, zoals in Arnhem, Wageningen en Gouda. Wanneer na Amsterdam ook andere gemeenten zullen volgen met een inkoopbeleid voor biologische bloemen zal dit een omslag in de sierteelt betekenen en zullen de vraag en het aanbod van de biologische bollenteelt een snelle groei doormaken.

Voor meer informatie: www.amsterdam.partijvoordedieren.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:

Reacties:


Een prachtig plan. Om wat mogelijk is waar te maken. Er wordt door een kleine kring van kwekers hard gewerkt om het aanbod te vergroten. Tot heden was er meer vraag vanuit het buitenland dan van dichter bij huis. Goed dat enkele handelaren zich nu ook met de schoon geteelde bolbloemen willen inlaten.
Maar er zijn nu ook, en bijna het gehele jaar door tulpen bolbloemen. Mensen in eigen land nemen veel bosjes bloemen mee, meest gekocht van straathandelaren. Voor die brede ombuiging behoeven we nog de medewerking van veel kwekers. En het vertrouwen van iedereen dat het biologisch telen van bloembollen goed kan. Dat behoeft professionele aanpak. Daarmee is voordeel te proeven en te bereiken. Het natuurlijk telen biedt met elk facet meer natuurlijk leven.
wilbrord braakman, schagen - 2015/11/13 08:10:30.000Rss Twitter

© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven