Vooral jongvolwassenen kritisch

Biologisch niet beter van smaak volgens een derde van Nederlanders

Ruim een derde (36 procent) van de Nederlandse bevolking is van mening dat biologisch niet beter smaakt. Jongvolwassenen van 16-34 jaar zijn nog veel kritischer op dit vlak. Maar liefst 50 procent van hen vindt biologische voeding niet beter smaken. Eén op de vijf (22 procent) Nederlanders vindt de smaak wel beter en een aanzienlijk deel van Nederland twijfelt (42 procent).

Dit is één van de uitkomsten uit de Focus on Food onderzoeken die marktonderzoekbureau Trendbox recent heeft uitgevoerd onder landelijke representatieve steekproeven van 500 Nederlanders en 700 boodschappendoeners in de leeftijd van 16 jaar en ouder.

Kijkend naar 50-plussers, de tegenhangers van de jong volwassenen, dan blijkt dat deze groep een stuk positiever is. Slechts een kwart (27 procent) is van mening dat voeding van biologische komaf niet beter smaakt. Neutraal van opstelling is bijna de helft (47 procent) en 26 procent is zelfs van mening dat biologisch eten beter smaakt. Voor wat betreft de smaakperceptie van biologisch bestaat er een duidelijke gap tussen jong volwassenen en 50-plussers.

Ook op de stelling 'Supermarkten zouden alleen nog maar biologisch vlees moeten
verkopen, ook al is dat duurder' zijn opvallende verschillen tussen jong en oud te zien.

Jongeren, in dit geval die van 16-24 jaar, zijn veel gevoeliger voor een dergelijke maatregel met een 12 procent score op helemaal mee eens, terwijl slechts 5 procent van de 50-plussers op eenzelfde wijze instemt. Een interessant gegeven, want smaakgedreven is deze uitkomst niet.

Bron: Trendbox


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:

Reacties:


Heel logisch. Pas als je een week of drie biologisch hebt gegeten en dán weer terugkeert naar regulier geproduceerd voedsel, proef je het verschil.
Fons Witteman, Delft - 2010/12/09 20:25:03.000


Het verbaast mij, net als Fons Witteman, niet dat ouderen meer smaakverschil proeven dan jonge mensen. Proeven moet je leren. Niet voor niets geeft o.a. Pierre Wind sinds een tijd smaaklessen op basisscholen. Dat is een initiatief, voortgekomen uit de ervaring dat kinderen ( en niet alleen zij) niet goed proeven en vaak ''automatisch'' eten. Meer bezig met de maag te vullen dan met aandachtig proeven. De smaakversterkers in veel voedingsmiddelen zorgen voor eenheidsworst. Daardoor stompen de smaakzintuigen af. Ik wil maar zeggen dat die percentages niets zeggen over de werkelijke smaak van biologische producten. De meeste stemmen gelden echt niet altijd....
Jan-Willem van de Velde, Winterswijk-Kotten - 2011/01/06 19:12:15.000© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven