Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Dagcursussen voor beginnende en gevorderde moestuinders

Succesvol ecologisch moestuinieren dankzij een gezonde bodem

De bodem is de basis. Een gezonde, vruchtbare bodem is een belangrijke sleutel om succesvol gezonde groenten te kunnen telen. In de moestuin is het niet moeilijk om de bodem goed geschikt te krijgen, maar daarvoor is wel de nodige basiskennis, maar natuurlijk ook voldoende eigen inzet en tijd vereist. Janneke Tops van Gezonde Moestuin biedt dit najaar weer 2 cursusdagen aan, voor beginnende en gevorderde moestuinders, waarin de moestuinbodem centraal staat. Tijdens deze dagen komt veel basiskennis aan de orde, zoals kenmerken van verschillende bodemtypes, het belang van humus, de werking van het bodemvoedselweb en diverse vormen van compost. Daarnaast worden veel praktische tips gegeven over hoe je deze kennis in je eigen moestuin kunt toepassen. In de middag kunnen tevens persoonlijke, specifieke tuinvragen behandeld worden. Twee cursusdagen vinden plaats bij biologisch zadenspecialist De Bolster in Epe.

De cursusdagen vinden plaats op:



Meer informatie en aanmelding: www.gezondemoestuin.nl
Extra toelichting op inhoud beide cursusdagen: zie hieronder

Voor wie?

De Basiscursus Gezond Moestuinieren is gericht op beginnende moestuinders, maar de ervaring heeft geleerd dat ook mensen die al moestuinervaring hebben veel opsteken deze dag. De cursusdag 'Succesvol moestuinieren dankzij een gezonde bodem' is gericht op mensen die al moestuinervaring hebben.

Docent Janneke Tops heeft in Wageningen biologische landbouw gestudeerd, en was vervolgens 13 jaar ecologisch tuinder op 2 ha groenteteelt op een ecologische leefgemeenschap in Frankrijk. Sinds 2012 is ze weer in Nederland en verzorgt ze vanuit haar bedrijf 'Gezonde Moestuin' cursussen, lezingen en advies over gezond moestuinieren, de levende moestuinbodem en zelf compost maken, zelf zaden telen en vele andere onderwerpen die met gezond moestuinieren te maken hebben. Dankzij haar heldere, deskundige en inspirerende stijl heeft ze al honderden moestuinders een stap verder geholpen.


Janneke Tops.

Meer informatie over Janneke Tops is te vinden op www.gezondemoestuin.nl.

Extra toelichting: Basiscursus Gezond Moestuinieren

Tijdens deze 'stoomcursus' passeren in één dag de belangrijkste onderwerpen de revue die je moet weten om succesvol ecologisch te kunnen moestuinieren. De cursus begint bij de bodem, waarom een gezonde, vruchtbare, levende bodem de sleutel tot succes is, en vervolgens komen allerlei onderwerpen aan bod zoals compostering (op een hoop of kan het ook anders?), combinatieteelten, verschillende manieren van tuinieren (vruchtwisseling, vierkante meter tuinen, permacultuur), ecologisch beheer van ziekten en plagen, ongewenste kruiden en hoe een tuinplan gemaakt kan worden. Zowel achtergronden komen aan bod, zodat je weet waarom iets goed of fout gaat, als ook de praktische toepassingen. 's Middags kan iedere cursist een persoonlijk tuinadvies krijgen en is er ruimte voor persoonlijke tuinvragen.

Toelichting: Succesvol moestuinieren dankzij een gezonde bodem en goede compost (kortweg: Bodem en compost)

Tijdens de cursusdag 'Bodem en compost' wordt in de ochtend uitleggen waarom je dankzij een gezonde bodem succesvoller kunt moestuinieren. De cursisten gaan kijken naar bodemstructuur, het bodemvoedselweb, organische stof en de rol en waarde van humus. Daarna volgt een heel praktisch deel hoe je in de moestuin kunt zorgen voor een gezonde, vruchtbare, levende bodem, op welke manieren compost gemaakt kan worden en op wat voor manier en in welke hoeveelheden compost en ander bemesting toegediend kan worden. Er is aan het eind van de dag ruim gelegenheid voor persoonlijke bodem- en compostvragen. Indien mogelijk gaan de cursisten 's middags op locatie een composthoop maken.
Publicatiedatum: