Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
'Theezakjesmethode' is goede voorspeller

Hoe meer soorten bodemleven, hoe meer organische stof wordt afgebroken

Uit een proef met theezakjes in de bodem van 20 percelen grasland in Noord-Nederland blijkt een duidelijk verband te bestaan tussen bodemleven en de afbraak van organische stof. Hoe meer soorten bodemleven, hoe meer organische stof in de bodem wordt afgebroken of gemineraliseerd. De vrijgekomen organische stof komt ten goede aan de graslandproductie. De proef is uitgevoerd in het kader van het project Goud van Oud Grasland.

Organische stof verzilveren

De methode met theezakjes is in 2013 door de Universiteit van Utrecht ontwikkeld en geeft inzicht in de afbraak van organische stof in de bodem. Voor deze proef zijn gemakkelijk afbreekbare groene thee en moeilijk afbreekbare rooibosthee in zakjes begraven op 20 graslandprecelen op oude zeeklei in Friesland en Groningen. De onderzoekers Iepema (verbonden aan de Hogeschool van Hall Larenstein) en van Eekeren (verbonden aan het Louis Bolk Instituut) hebben ontdekt dat er meer organische stof afbreekt in bodems met méér soorten bodemleven (nematoden, potwormen, springstaarten, mijten en regenwormen). "Het is logisch dat er een relatie is tussen afbraak van organische stof en bodemleven. Het is echter frappant dat er zo'n sterk verband is met het totaal aantal soorten bodemleven", zegt Nick van Eekeren. De aanvoer van organische stof uit wortels en gewasresten op grasland is hoog. Wanneer er méér afgebroken wordt door veel bodemleven, kan de veehouder dit 'verzilveren' in meer gras met een hoger ruw eiwitgehalte.


De 'theezakjesmethode' in beeld.

Agrarische ondernemer zelf aan de gang met theezakjes

Als een ondernemer wil weten welke percelen veel bodemleven bevatten, kan hij deze eenvoudige en goedkope methode met theezakjes zelf inzetten. Hoe meer de zakjes verteerd zijn, hoe talrijker het bodemleven. Meer kennis over welke percelen veel nematoden, potwormen, springstaarten, mijten en regenwormen bevatten is cruciaal voor het management van grasland. Het uitgebreide artikel over dit onderzoek is in het juli-augustusnummer van het vakblad V-focus gepubliceerd.


Grafiek: Hoe meer soorten bodemleven hoe meer organische stof wordt afgebroken.

Over het project Goud van Oud Grasland

In het project Goud van Oud Grasland (2013-2015) wordt, naast dit onderzoek, gekeken naar het 'goud' van oud grasland in productie, biodiversiteit en andere maatschappelijke diensten. Ook wordt het langjarige effect van bemesting op bodemkwaliteit en productie onderzocht. Het project Goud van Oud Grasland wordt uitgevoerd door Bianca Domhof van Projecten LTO Noord, Nick van Eekeren van het Louis Bolk Instituut en Goaitske Iepema van Hogeschool van Hall Larenstein. Het wordt gefinancierd door de Provincies Friesland en Groningen en door Stichting Fonds Ontwikkeling Duurzame land- en tuinbouw van LTO Noord.
Publicatiedatum: