Bio-consumenten hebben minder pesticiden in hun lichaam

Wetenschappers hebben ontdekt dat mensen die biologische producten eten minder pesticiden in hun lichaam hebben. De studie is gepubliceerd in Environmental Health Perspectives van 5 februari 2015.

De blootstelling aan Organofosfaten (OP's) van de Amerikaanse bevolking wordt gedomineerd door inname via de voeding. De omvang van de blootstelling aan deze middelen vanuit de voeding is gedeeltelijk afhankelijk van persoonlijke beslissingen, zoals welke voedingsmiddelen ze eten en of ze voor biologisch voedsel kiezen.

De studie is één van de eerste die de blootstelling van een persoon aan pesticiden voorspelt op basis van informatie over hun gebruikelijke dieet. Cynthia Curl stond aan de leiding van het onderzoek. Zij en haar collega's analyseerden de inname van OP's via de voeding van bijna 4.500 mensen uit zes Amerikaanse steden. Er werd onder meer gevraagd hoe vaak de deelnemers biologische producten eten. Vervolgens werd de urine gecheckt. Daaruit bleek dat mensen die veel biologische groenten en fruit eten minder pesticiden in hun urine hebben dan mensen die conventioneel geteelde producten eten. Bovendien hadden mensen die vaak appelen, nectarines en perziken eten, fruitsoorten die in de conventionele teelt doorgans met meer pesticiden behandeld worden, geassocieerd met een significant hogere blootstelling.

"Voor de meeste Amerikanen is voeding de primaire bron van blootstelling aan OP pesticiden", aldus Curl. "De studie suggereert dat door het eten van biologisch geteelde varianten van deze voedingsmiddelen met de hoogste residuen van bestrijdingsmiddelen, we een meetbaar verschil kunnen maken in de niveaus van pesticiden in ons lichaam."

Klik hier voor de volledige studie.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:

Reacties:


Mooi dat wat we al konden weten in deze studie wordt beschreven. Dit soort studies (bijvoorkeur ''peer reviewed'') mogen er van mij meer komen. Ook naar de cumulatieve effecten van residuen van chemische middelen in voedsel op de gezondheid. Daarnaast ook in combinatie met gmo-voedsel. En bijvoorbeeld de relatie met medicijnen tegen gezondheidsklachten en -kwalen die er uit voortkomen. En wat die op hun beurt weer in waterstromen en rivieren veroorzaken. Wat dit laatste betreft: waterschappen halen bijvoorbeeld geen ionen en hormoonmiddelen uit het water. Die komen ook in het grondwater terecht en kunnen daardoor ook het drinkwater bedreigen. Zie ook artikel van Joop Bouma in Trouw van 27 februari 2014 bit.ly/1xAL3BJ
Bertus Buizer, @sfoodsupply, Leeuwarden - 2015/02/06 18:24:27.000© BioJournaal.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven