Deense regering presenteert ambitieus plan voor biologisch

De Deense regering heeft een plan gepresenteerd waarmee het de biologische landbouwoppervlakte tegen 2020 wil laten verdubbelen en de vraag naar bio-voeding verder wil laten toenemen.

De biologische retail is al erg goed ontwikkeld in Denemarken, met een aandeel van 8% in de bestedingen. Dit meldt handelsorganisatie Organic Denmark. Het nieuwe plan, Økologiplan Danmark, bestaat uit 67 punten. Het plan is sterk gefocust op het bevorderen van het aandeel biologische voeding dat geserveerd wordt in de publieke sector. Zo wil men meer biologische ingrediënten verwerkt zien worden in de 800.000 maaltijden die elke dag in dagverblijven, overheidsinstellingen en ziekenhuizen geserveerd worden. De overheid heeft eerder al aangekondigd dat een bio-aandeel van 60% hierin het doel is."Om deze doelen te behalen, die het meest ambitieus zijn in het hele Westen, moet de publieke sector de web wijzen", aldus Dan Jørgensen, minister van voedsel en landbouw. Het plan bevat richtlijnen om tot een verdubbeling van het landbouwareaal dat gericht is op de biologische productie te komen in 2020.

In het plan staat onder meer dat de omschakeling opgevoerd moet worden om het doel te kunnen bereiken. Daarom moet de overheid zowel de ontwikkeling als de omschakeling versterken en werken met alternatieve eigendom- en exploitatiemodellen.

De overheid heeft 53,7 miljoen euro beschikbaar gesteld om de biologische productie en leveringen te doen toenemen.

Per Kølster, voorzitter van Organic Denmark, is blij met de voorstellen van de overheid. Per: "De focus op opbrengstverhoging, marketing, nieuwe plantvariëteiten en eiwitbronnen, evenals nieuwe vormen van financiering, zal betere voorwaarden creeeren voor biologische boeren.

Klik hier om het plan te bekijken (in het Deens)

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Rss Twitter

© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven