Roman 'Tussen aardappels en aardolie' gepresenteerd

Afgelopen zaterdag 1 november presenteerde Ine van Staveren voor genodigden haar boek Tussen aardappels en aardolie in het Centrum voor Biologische Landbouw te Lelystad. Een roman over de liefde voor het land die zich afspeelt eind jaren tachtig op een boerderij in een fictieve polder die lijkt op de Noordoostpolder.Daarbij hield ze een lezing met diashow getiteld Van verbeelding naar vruchtbaarheid: onze poldercultuur vanuit een vrouwelijk perspectief. Hoe was het voor vrouwen, zo stelde ze de vraag, om door de eeuwen heen naar een nieuwe polder te trekken? Dat gebeurde binnen enkele generaties vaak wel meerdere malen. Daardoor verloren vrouwen niet zelden de band met hun moeder- of geboortegrond en met hun familiegeschiedenis. Ook omdat de geschiedenis in vrouwelijke lijn niet interessant gevonden werd.In haar betoog legde de schrijfster de nadruk op de verbeelding en het jarenlange geduld wat die pioniers én pioniersters nodig hadden om van een woest land naar een vruchtbare boerderij te komen. Hierna maakte Van Staveren een grote stap naar hedendaagse projecten. Want deze verbeelding is ook nodig om verwoestijning wereldwijd, die armoede, hongersnood en vluchtelingenstromen veroorzaken, aan te pakken. Met bekende projecten als Just Digg It en The Green Belt movement en ontwikkelingen als permacultuur kunnen we via vruchtbare vergroening bevolkingsgroepen weer aan een blijvend levensonderhoud helpen en toekomstperspectief bieden.

Als eerbetoon en om het belang te onderstrepen van onderwijs aan jonge mensen die zulke groenprojecten kunnen ondersteunen, reikte ze na de lezing het eerste exemplaar van de roman uit aan Annie Verdonschot. Het echtpaar Thieu en Annie Verdonschot heeft bijna twee decennia gewoond en gewerkt op het akkerbouwbedrijf van de Warmonderhof in Dronten, een opleiding voor biologisch-dynamische landbouw. Met hun enthousiasme en kennis hebben ze vele studenten geïnspireerd en verrijkt. Annie Verdonschot merkte daarbij op dat juist het aantal vrouwelijke studenten in al die jaren is toegenomen tot bijna vijftig procent.

Op vrijdagavond 7 november komt Ine van Staveren haar roman Tussen aardappels en aardolie signeren bij Boekhandel Marsman te Emmeloord. Zij is aanwezig van 19:30 tot 20:30 uur. Iedereen is van harte welkom.

Voor meer informatie: www.eko-azakh.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven