Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Vervuiling leefomgeving ondersteept belang van meer bio-landbouw"

Bionext wil breder vervolgonderzoek naar aanwezigheid van plastic in voedingsmiddelen

In een uitzending van de Keuringsdienst van Waarde over honing kwam donderdagavond 25 september een Zwitserse onderzoeker aan het woord over de aanwezigheid van microscopisch kleine plastic deeltjes in levensmiddelen. Wat blijkt? Plastics zijn overal in het milieu aanwezig, niet alleen in de oceaan maar ook op het land. En in alle voedingsmiddelen, biologisch en niet-biologisch. Gevaar voor de gezondheid is er niet zegt de Zwitserse onderzoeker Michael Beer: "We willen geen plastic in honing. Maar de concentraties plastic deeltjes zijn miniem, ongeveer één zandkorrel per kilo. Aangezien plastic deeltjes aanwezig zijn in het milieu, komen die ook in de honing en in andere voedingsmiddelen terecht." Zelfs in mineraalwater en bier hebben de Zwitsers plastic deeltjes aangetroffen. Dat geeft stof tot nadenken.

De Keuringsdienst liet naar aanleiding van het Zwitserse onderzoek zelf vijf potjes honing testen van vijf verschillende merken, twee biologisch en drie niet-biologisch. Alle onderzochte honingmerken bevatten kleine deeltjes kunststof, zoals te verwachten viel. Op de website van de Keuringsdienst valt te lezen: "De bron van de kunststofdeeltjes in de honing en de eventuele risico's voor de volksgezondheid zijn niet onderzocht. De deeltjes kunnen op een of meerdere stappen in de productieketen (van bijenkorf tot verpakkingsfase) onbedoeld worden geïntroduceerd. Opvallend is dat de honingmerken met een EKO-label gemiddeld meer plastic bevatten dan de merken zonder EKO-label."


Vervolgonderzoek nodig

Volgens Bionext is een steekproef van 5 potjes onvoldoende om hier een algemeen geldende uitspraak over te doen. De testuitslag van de Keuringsdienst vraagt om breder vervolgonderzoek naar de aanwezigheid van plastics in voedingsmiddelen in Nederland, bio en niet-bio, waarbij ook de bron van de besmetting wordt meegenomen. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij de bedrijven en in de biologische sector wordt die handschoen opgepakt.

Bavo van den Idsert, directeur Bionext: "De vervuiling van onze leefomgeving onderstreept opnieuw dat er méér duurzame, biologische landbouw moet komen. De impact van plastics en chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen en geneesmiddelen op de bodem, de lucht en het (grond-)water is enorm. Bestrijdingsmiddelen als RoundUp komen net als plastic deeltjes heel breed in de natuur en dus in levensmiddelen voor. De biologische landbouw maakt geen gebruik van chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen en draagt dus bij aan een schonere wereld en schonere levensmiddelen."

Is biologische honing in Nederland mogelijk?

Tot op heden wordt in Nederland geen biologische honing geproduceerd. Certificering door Skal is niet mogelijk, omdat de wettelijke regel is dat biologische bijen gehouden moeten worden op een stuk grond van 36 km2 waar hoofdzakelijk biologische gewassen groeien. In Nederland is dat bijna onmogelijk. Op 2 oktober vindt een bijeenkomst plaats met Nederlandse imkers, vertegenwoordigers van het ministerie van Economische Zaken en Bionext, om te bepalen of er in de toekomst wel Nederlandse honing gecertificeerd kan worden en wat daarvoor moet gebeuren.

De wettelijke regels voor biologische honing omvatten meer dan het fourageergebied voor de bijen. Biologische bijen moeten op een natuurlijke wijze worden behandeld:
  • geen chemische middelen om ziektes te bestrijden
  • de raat in de ramen moet gemaakt zijn van biologische was
  • de bijen moeten zoveel mogelijk overwinteren op hun eigen honing.
Hierdoor bevat gecertificeerde biologische honing geen bestrijdingsmiddelen of antibiotica.
Publicatiedatum: