Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

100 Bijenhotels geplaatst voor grootschalig onderzoek naar de wilde bij

Vanuit het kennisnetwerk BIJenBESTUIVING heeft het Louis Bolk Instituut ruim 100 identieke bijenhotels geplaatst in uiteenlopende boerenlandschappen in heel Nederland. Het doel is dat deelnemende boeren bijhouden in hoeverre de hotels bewoond worden door wilde bijen. Deze informatie, samen met gegevens over het omringende landschap, zal duidelijk maken in welke omstandigheden wilde bijen het best gedijen. Bijen zijn cruciaal voor de biodiversiteit en bestuiving.

Nederlands platteland slecht ingericht op bijen

Dankzij deze grootschalige monitoring op meer dan 100 plekken in Nederland wordt duidelijk welke landschapselementen cruciaal zijn voor de wilde bijen. Bij-vriendelijke plekken in landbouwgebieden worden steeds belangrijker, omdat het slecht gaat met de bijen op het platteland. De verwachting is dat de bijenhotels vooral gebruikt worden door algemene soorten metselbijen. Die zijn afhankelijk van bijvoorbeeld erfbeplanting en overhoekjes, waar bomen en struiken zorgen voor voldoende dracht, beschutting en nestgelegenheid.


Foto: Merijn Bos, Louis Bolk Instituut.

Metselbijen leven –anders dan honingbijen - alleen en niet in een volk, en vliegen minder ver om stuifmeel te verzamelen. Ze maken van nature hun nestjes in holle plantenstengels en gaatjes in bomen en muren, maar doen dat ook in de bijenhotels. De boeren volgen zelf of en in hoeverre bijen gebruik maken van de speciale bijenhotels en doen daar online verslag van. Het Louis Bolk Instituut inventariseert en analyseert de gegevens en zal aanbevelingen doen om de bijvriendelijkheid van het landschap te bevorderen. De aanwezigheid van bijen is van cruciaal belang voor biodiversiteit en bestuiving: zeer veel gewassen en wilde planten zijn afhankelijk van bestuiving door insecten.

Over het netwerk BIJenBESTUIVING

In het kennisnetwerk BIJenBESTUIVING (2013-2015) werken imkers en boeren samen aan een bij-vriendelijk landschap door teelttechnieken en agrarisch natuurbeheer af te stemmen op de Honingbij en wilde bijen. Ze worden begeleid door het Louis Bolk Instituut. Het netwerk wordt gefinancierd door sponsors uit het bedrijfsleven aangevuld door het Ministerie van Economische Zaken en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.

Voor meer informatie: www.boerenmetbijen.nl
Publicatiedatum: