Facebookactie steunt oormerkweigeraar Thom de Groot

€12.500 moet kerngezonde bio-koeien van slacht redden

Het kerngezonde vee van bio-melkveehouder Thom de Groot zal afgemaakt worden als hij niet uiterlijk vrijdag 7 maart 2014 met een bedrag van 12.500 euro over de brug kan komen. Daarom is op Facebook de laatste dagen een actie op gang gekomen.

Thom is één van de bekendste oormerkweigeraars in ons land. Op 11 februari nam de Nationale Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) achttien zoogkoeien en kalveren van Thom in beslag. Volgens hen zou het vee verwaarloosd zijn. Twee onafhankelijke veeartsen hebben inmiddels aangegeven dat het vee kerngezond is. "De rechter zag maar één oplossing; De Groot moet 12.500 euro betalen aan de NVWA, dan krijgt hij zijn vee terug. Met andere woorden: hij draait op voor het uitermate knullige gedoe bij de NVWA", aldus de initiatiefnemers van de Facebook-pagina 'Red de koeien van Thom de Groot'. De pagina heeft al meer dan 3.000 likes gekregen.


Thom de Groot. Foto: Omrop Fryslân, Froukje Sijtsma

Borg

Het geld dat boer Thom de Groot uit Goattum moet betalen is bedoeld om het vervoer en de stalling van zijn vee, door de NVWA, te bekostigen. Volgens de rechter is het geld een borg, die de boer terugkrijgt, mocht hij later in het proces alsnog in het gelijk worden gesteld. Mocht het boer De Groot voor aanstaande vrijdag niet lukken het geld bij elkaar te harken, dan worden zijn koeien geslacht, ongeacht of de boer nu wel of niet gelijk krijgt.

Thom gaf 5 maart aan de initiatiefnemers aan dat hij een timmerman de stal heeft laten opkalefateren en dat hij er vertrouwen in heeft dat de autoriteit de stal nu goed zal keuren. Ook dit is namelijk een voorwaarde die hem gesteld is, om het vee terug te kunnen krijgen.

Om Thom te helpen kan men geld storten op dit rekeningnummer (Het is hulp, dus geen lening):

IBAN: NL33RBRB0827255306
Bic code van de RegioBank is RBRBNL21

Klik hier om naar de Facebook-pagina te gaan.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven